Sjöstugan öppnar på Valborgsmässoafton

Skriv ut

VITTSJÖ. Sommarcafé Sjöstugan öppnar säsongen på Valborgsmässoafton. Det är 95 år sen Sjöstugan startade och det är fem år sen Cecilia Sundgren tog hand om det populära sommarfiket. Så även detta år. Ensam är stark men det räcker inte fullt ut på Sjöstugan. Därför kommer tio medhjälpare, främst skolungdom att hjälpa till med servicen.

Cecilia Sundgren med personal välkomnar till sommarcafé Sjöstugan.

Då 1925 var det café Valhalla som även drev café Sjöstugan. Dock utan våfflor! Fastigheten bebyggdes 1896 och då avsedd som sommarbostad. Efter en del turbulens med ägarförhållande var det Vattenskidklubben som blev ägare till fastigheten 1989. Ägarna har en del av byggnadens utrymme till vattenskidklubbens förfogande. Ursprungliga delen av gamla byggnaden disponeras fortfarande till café Sjöstugans verksamhet.

Den trevliga och uppskattade gruppen sångare och musiker kommer till Sjöstugan.

Specialiteten för Sjöstugan är och har varit våfflor med kaffe sen minst 1957. Men redan 1954 började Snapphanestugan servera våfflor. Ett par år senare började Snapphanestugans ägare att färdas till Vittsjö med motorbåt för att hämta gäster till stugan. Under färderna bjöds båtgästerna på dragspelsmusik. En tid hämtades Snapphanestugans gäster från Sjöstugans brygga! Detta var inte så populärt och snart byggdes på- och avstigningsramp vid Bäckabro parkering.
Valborgsmässoafton öppnas alltså Sjöstugans café för säsongen. Ett antal våffeljärn av gjutjärn finns på plats för snabb service till alla gäster. Detta material av gjutjärn ger ännu bättre arom till de frasiga våfflorna. Bland utbudet finns även soppa med smörgås. Denna meny byts ut till andra ingredienser efter hand. Dessutom finns smörgåsar och kakor i sorteringen.
Telefon till Sjöstugan är fortfarande 0451 230 35. Öppettider är liksom förra året kl 12- 20. Ännu är det inte beslutat när säsongen avslutas! På Valborgsmässoafton öppnar serveringen kl 15.

Vid något tillfälle underhåller även Bygdespelarna vid Sjöstugan.

Under sommarens lopp kommer flera arrangemang att förläggas till Sjöstugan. Bland annat har motionsloppet Vittsjön runt sin målgång där. Midsommarafton med midsommarstång och musik med lekar sker på platsen på vattenskidklubbens gräsbevuxna yta. Dessutom kommer Bygdespelarna samt hela sånggruppen att underhålla vid ett par tillfällen. Kyrkan kommer att hålla ett par samlingar med sång och andakt. Allt är bäddat för trevlig vistelse under lövskugga vid en varm sommar.