Dalahästar, utställning i Folkets Hus, Emmaljunga

EMMALJUNGA. Söndagens utställning i Emmaljunga Folkets Hus handlade om dalahästar.

Den mest kända souveniren i Sverige är utan tvekan dalahästen. Från att ha varit en från början regional souvenir har dalahästen blivit en av de vanligaste nationella gåvorna vid uppvaktningar av alltifrån presidenter till rockstjärnor.

Trähästen har en lång historia som en av de käraste leksakerna över hela världen. Hästen var ju före motorismens tid det viktigaste drag-och transportmedlet i jord- och skogsbruket och hade därför en hög status i samhället. Fortfarande har trähästen hög status, speciellt bland de många samlarna.

En av dessa samlare är Malin Bergdahl från Timsfors, som under söndagen visade en del av sin samling i Emmaljunga Folkets Hus. Hela hon var ett levande bevis för att Dalahästens betydelse.


En tatuerad dalahäst på hennes arm, små dalahästar på glasögonen.

Malin berättar, att samlandet började, efter att hon fått 500 kr av en kär bekant och för den ville hon köpa ett minne. Ett minne som blev en dalahäst och starten på samlingen. Efter några år tröttnade hon på traditionella dalahästar och gick in för de mer udda. Men de skulle vara målade som en dalahäst eller se ut som en.

De udda visades det också många prov på här. Hästar av ”kändisar” fanns också, som Christina Schollins, Lasse Åbergs och Ulrika Hydman-Valliens. Även från lokala hästtillverkare i Markarydstrakten.

Att Malin är känd för sitt samlande får hon många bevis på från andra människor; ”Då tänkte jag på dig när jag såg den hästen". Det är väl en fin tanke! Hennes största häst har en mankhöjd på ca en halv meter och den minsta 7-8 mm.

Lycka till med den glädjefyllda samlingen.

Top