Valborg med historisk resa och ett magiskt fyrverkeri

Skriv ut

VERUM. Som vanligt var det väldigt många som valt att sluta upp för att fira vårens ankomst i Verum. Det blev svårt att finna parkeringsutrymme efter ett tag. På plats fanns inte bara ortens befolkning utan också väldigt många som tagit del av att just i Verum finns ”det där lilla extra” som gör kvällen minnesvärd.

Firandet inleddes med att ett drygt 300 meter långt fackeltåg som ringlade sig från Bygdegården ner till fältet vid kyrkan. Samtliga fackelbärare kastade sina facklor i den förberedda rishögen som snabbt förvandlades till en stor vacker vårbrasa.

En tillfälligt sammansatt kör under ledning av Mats Lunnergård inledde firandet med ett antal vackra vårvisor.

Välsjungande Sofia Larsson framförde mästerligt ett solo, så vackert hon sjunger. Efter alla dessa vackra toner kändes det verkligen att våren har kommit till bygden.

Kvällens gästtalare var Jan-Henrik Pettersson. Jan-Henrik är uppväxt i Verum och valde i sitt tal att knyta an till bygdens historia. Han nämnde namn som Ture Turesson, en snickare i bygden som flera bland de äldre säkert mindes. Jan-Henrik berättade att Ture även var en stor medarbetare i Verums GOIF. Just fotboll är väl ett vårtecken, menade Jan-Henrik, lukten av läder, möjligheten att följa sina favoritlag i serien som just dragit igång, då är det vår
Smeden Einar Persson var en annan person Jan-Henrik nämnde som på sin tid var en känd profil i Verum.
De första översvämningarna upplever jag som det första ”vårtecknet”. All snö har smält och skapat dessa vattenmängder. Samtidigt brukar jag notera de första sidensvansarna, som stannar till i Verum på sin resa mot nordligare breddgrader.
Redan i mars, vid soliga dagar ser man de första bina. De städar för den kommande säsongen. Gifter, DDT och andra tar död på många för oss livsviktiga insekter. Skönt att EU nu lagt ett totalförbud mot användandet av dessa preparat.
Jan-Henrik fortsatte med en person som i grund hette Lars Svensson. Samma Lars dök upp under ett flertal andra namn under 1600-talet. Jan-Henrik mindes från sin egen tid i Verum hur man sjöng ”maj”. Beroende på givmildheten hos de man besökte fanns olika visor att ta till, berättade Jan-Henrik.
Jan-Henrik lyfte i slutet av sitt tal det arbete Verums bygdelag lägger ner för orten. Arrangerandet av Valborg, sommarfesterna med dans på ”lövad loge” och den magnifika inramningen av Julottan varje år, allt detta skapar fin samhörighet för just Verum och de som bor här.

Ingvar Larsson tackade Jan-Henrik för hans fina tal och överlämnade en gåva som minne.

Kören tog vid och framförde under Mats Lunnergårds ledning flera kända vårvisor bland annat sköna maj, -en månad som vi just trätt an.

Under Ingvar Larssons ledning utbringades ett fyrfaldigt leve för våren och för Konungen.

I denna stund har mörkret lagt sig över Verums-bygden. Brasan brinner fortfarande vackert och lyser till del upp ängen där den stora publiken samlats. Nu inleds kvällens sista etapp, det kända och mycket påkostade fyrverkeriet.
Jag har skrivit om Valborgs-firandet i Verum de senast fem åren, men fyrverkeriet i år slog alla tidigare rekord.

Under drygt tio minuter bjöds publiken på den ena effekten efter den andra i en följd. Allt superbt timat, den ena ljuseffekten efter den andra avlöste varandra på ett mycket professionellt sätt.

Efter att under tidigare år besökt ett antal Valborgsfirande i Skåne är jag är ganska säker på att ha rätt, då jag skriver att Verum troligen har Skånes (kanske södra Sveriges) mest påkostade och mest välorganiserade Valborgs-fyrverkeri.