Våren kom till Hårsjö med sång, majbål och fyrverkeri

VITTSJÖ. Vårens ankomst med Maj i byn har gamla anor. Egna minnen för mer än halvt sekel sen är att upp till fyra sjungande sällskap kom inte bara för att bringa våren välkommen. Någon i sällskapet hade med sig en korg, lämplig att samla ägg i. På den tiden var det inte något överflöd på kontanter men ägg fanns det på alla lantgårdar. Dessa grupper försvann till 1982 då seden återupptogs i Vittsjö.

Hembygdssångarna hälsar våren vid Andstigen.

Under en period var det upp emot 25 sångare och musiker som gjorde sina hembesök på upp emot 20 gårdar på en kväll. Då fanns hungrig sparbössa i form av flodhäst som fylldes med prassel och mynt. 
Även i år var det en grupp som gjorde några hembesök vid Andstigen innan det blev avfärd till Skansen för nästa framträdande. Sen ställdes färden till Hästhult AIK:s majbål vid klubblokalen i Hårsjö. Denna vårens hälsning har pågått sen 1973.

Ett par trogna besökare vid majbålet i Hårsjö.

Firandet av vårens ankomst till Hårsjö blev som tidigare år en familjefest och hemvändardag. Intill klubblokalen fanns den pampiga rishögen som snart skulle bli ett flammande bål. Runt bålet, på lämpligt avstånd fanns sittplatser i form av halvcirkel. Där fanns plats till de flesta av åttiotalet besökare. Någon hade egen sittplats att placera på lämplig plats.

Korvgrillen väntar på grillning.

Utmed sittplatserna fanns små eldhärdare med grillgaller där korven kunde grillas efter egen smak och kulör. Snart anlände sångare och musiker att även de skulle frambringa sin hälsning till vårens grönskande ankomst. Det blev de traditionella sångerna med Maj är välkommen samt Sången om Svinsta skär medan Hårsjöns blanka yta låg kvar oberörd. Sångarna fick lokal förstärkning med bra röstresurser som ljöd över nejden.

Förstärkta gruppen sjunger in våren i Hårsjö.

Majbålet sjönk samman allt mer medan gnistregnet visade sin vårhyllning flera meter upp mot den allt mer mörknade himlavalvet. Vinden var ytterst svag, närmast intill stiltje varför alla gnistor från bålet föll ner inom begränsat vattenbegjutet område.

I beredskap i fall om!

Sångargruppen avslutar som försångare till Nationalsången där besökarna också gav sitt bifall. Sen brakade det loss! Traditionen bjuder att festen avslutas med ståtligt fyrverkeri. Så följde denna tradition även i år med knall- och ljuseffekter. Arrangören bevisade att även landsbygden kan hållas levande genom idealitet.

Besökare värmer ryggen medan de lyssnar till underhållningen.

 

Top