Jubileumskonsert i Verum med två körer

VERUM. Bygdelagets ordinarie kyrksöndag blev något utöver det vanliga. Bjärnums manskör hade förlagt firandet av 90 års verksamhet till kyrkan i Verum. Samtidigt passade Verumskören på att fira tio års verksamhet med sångens toner.

De båda sammanslagna körerna under jubileumskonserten.

Konferencier var musiker och solisten Marie Bengtsson. Aftonens kollekt uppgick till nära 4 000 kronor och tillfaller Furuboda ungdomsgård vid Åhus.

Manskören bildades 1929 vid deras första offentliga framträdande. Flera framträdanden har skett på äldreboenden inom kommunen men också på andra platser. Grundaren av manskören, Adolf Nilsson var dirigent 1929-1955. Under kortare tid var Gunnar Germundsson och Göte Carlström ledare. Curt Nilsson tillträdde som dirigent 1962 och har fortfarande detta hedersamma uppdrag. Nuvarande ordförande i kören är Anders Svensson sen 2019. Vid jubileet fanns en skrift som redogjorde för körens verksamhet under 90 år. Denna jubileumsskrift är rikt illustrerad, ett fint dokument från manskörens aktiva verksamhet.

Dirigent i 57 år!
Tidigare kantorn i Vittsjö församling, Curt Nilsson har varit dirigent för Manskören i 57 år och dirigent i Verumskören i elva år! Konserten inleddes efter klockringning med att Marie Bengtsson och Sofia Larsson vandrade kyrkgångarna fram sjungande Vårmedly där körerna fortsatte med denna sång. Körerna, Manskören och Verumskören fortsatte med Vintern rasat. Körledare Curt Nilsson informerade att det är endast tre stora körer som har Vårliga Vindar på sin repertoar! Dessa tre körer är studentsångarna i Uppsala och Lund samt Bjärnums manskör!

Verumskören som åter firade sin tioåriga verksamhet på landsbygden.

Verumskören tog plats och framförde bland annat Minns du sången? Kyrkoherde Carl-Olof Danielsson höll kvällens andakt med anknytning till evangelietexten och påskens stora händelse. Andakten inramades av psalmsång. Samtidigt togs kollekt upp till Furuboda. Curt Nilsson har genom flera arrangemang samlat in över 200 000 kronor till extra förnöjelse och behov för boende på ungdomsgården.

Den 90 års firande Manskören vid konserten i Verum kyrka.

Unisont sjöngs Jag går över ängarna, som en hyllning till Bert Månsson. Marie Bengtsson och Sofia Larsson sjöng Det finaste, en hyllning till Josefin Nilsson.
Efter manskörens framträdande samlades de båda körerna som framförde Jag har en dröm. Från Bygdelaget var det Ingvar Larsson som överlämnade blomster till de närmast agerande under kvällen. I stället för blomster till Curt Nilsson hade Bygdelaget skänkt en summa pengar till verksamheten på Furuboda.

Solister och duettsångarna Marie Bengtsson och Sofia Larsson.

Curt Nilsson uppskattade att så många hade kommit för att lyssna samt delta i konserten samt ge ett bidrag till ungdomsgården i Furuboda. Körerna avslutade med Roslagsvår.

 

Top