Gå till skansen, tradition fira Valborg i Vittsjö

VITTSJÖ. I många år har det varit tradition att fira Valborg uppe på skansen i Vittsjö och år blev det litet annorlunda, men vad gör de, inget alls. Eftersom vi har haft rikligt med värme och rejäl torka är det riskabelt att ställa till med en rejäl brasa.

Anna-Maj Jensen som var kvällens konferencier hälsade alla välkomna och fortsatte med att berätta hur kvällens program såg ut. Våreldarna små tändes i eldkorgarna och en trygg eldvakt fanns intill hela kvällen, bra.

Bjärnums manskör var först ut denna kväll, med Kurt Nilsson som höll i taktpinnen.

De började med att sjunga ”Vintern rasat ut” därefter sjöngs ”vårliga vindar”, ”Nu är den ljuva våren”, ”Blommande sköna dalar” m flera avslutade med att sjunga ”Sköna Maj”. Kurt Nilsson fick en ”medalj” för lång och trogen tjänst och till de andra medverkande blev det choklad och applåder för bra genomfört körsång.

Kvällens huvudtalare är Eva Nilsson, född och uppvuxen i en mindre by som heter Kraxeboda just utanför Emmaljunga centrum.

Eva har sina hjärterötter kvar i sin hembygd och återvänder gärna dit. Hon berättade lite om traditioner som fanns när hon själv var barn/yngre. När barn och ungdomar gick runt bland gårdarna och sjung ”maj i by” fick de både ägg och lite annat i korgen. Traditioner som vi alla individer bär med oss utan att vi tänker på de och att vi för det vidare till nästa generation. Eva fortsatte med att berätta, höll ett vackert, intressant och lite annorlunda vårtal med bokstaven V i varje ord i sitt vårtal till våren =kallas allitteration. Ett vackert och intressant vårtal som vi fick lyssna till. Väl värt att tänka på för alla oss åskådare som har den fördelen att bo i Vittsjö med sin vackra natur runt omkring oss. En varm applåd fick även hon och choklad som tack.

Nu är det dags för nästa sånggrupp att framföra några vårsånger och det är Vittsjö hembygdsförenings sångkör som skall sjunga för oss.

De startar med att sjunga ”Välkommen till Vittsjö”, fortsatte sedan med ” Alla fåglar kommit ren”, ”O vårens första blomma och några fler sånger som dom framförde med ett härligt glatt och sprittande känsla att nu har våren kommit till Vittsjö. Trevligt och medryckande toner från ett samspelt musikframträdande.

Anna-Maj Jensen säger stort tack till kören för deras härliga framförande av fina vårsånger och de får ytterligare en lång applåd till för det.

Kvällen börja lida mot sitt slut men först skall ett Göingeleve ropas ut och alla kan va med.
Säger tack till alla här uppe på skansen som medverkat på ett eller annat vis, för visat intresse för denna fina tradition och nu avslutar vi med att tillsammans sjunga nationalsången.

Sen avslutas kvällen med det sedvanliga fyrverkeriets uppskjutning över sjön. Ett vackert färgsprakande och öronbedövande skådespel.

 

Top