Så här hittar du din billigaste flygresa!

Skriv ut

 

(fristående fortsättning på: "Så här hittar du din fyndresa!")

Som med färdiga resepaket är det ungefär samma regler som gäller för att fynda, det gäller att flyga när inte 'alla andra' också vill flyga! Det gäller också att vara flexibel och kunna resa iväg redan inom en eller några dagar om man vill kunna göra det riktiga prisfyndet.

För att komma iväg på en solsemester så är det även här oftast de stora resbolagen som kan erbjuda de lägsta priserna. De strävar ju alltid efter att fylla sina flygplan och finns det gott om platser kvar så reas dessa ut dagarna innan avfärd. Tänk bara på att även här så går priserna upp och ner väldigt snabbt. Jag har själv varit med om att avvakta med att boka för att jag tror att priset ska gå ner ännu mer, men i stället har priserna gått upp genom att tillgången på lediga platser minskat...

Souvenirbutik i Puerto Plata, Dominikanska Republiken

Nackdelen med att boka flygresa med resebolagen är att det finns ett begränsat antal flygdestinationer att söka på. Fördelen är att det som regel är ett snabbt direktflyg utan mellanlandning.

Dagsaktuella priser till Medelhavet från TUI och Apollo, hos Ving måste man söka med specifikt datum så där får ni testa själva.

Flygresor med Apollo, klicka på bilden för att få den större.

Flygresor med TUI, klicka på bilden för att få den större.

När man köper endast en flygbiljett så ingår det som regel inget bagage mer än handbagage, men det finns oftast möjlighet att betala extra för en incheckad väska. Mat ombord ingår inte heller, men både incheckad väska och mat ombord brukar ändå vara sånt man får betala extra för, även vid ordinarie charterresa.

Att ta sig till resmålet utan att ha någonstans att bo är ju ingen höjdare, men som vanligt, går även det att sköta via internet. Vanliga ställen att hitta boenden på är hotels.com eller booking.com, det finns även speciella sökmotorer som man kan använda sig av men man hamnar ändå till slut som regel ändå hos hotels.com eller booking.com...

Något som kan vara väl värt att testa är airbnb.se där privatpersoner/mindre hyresvärdar annonserar ut sina rum eller lägenheter. Skriv in önskat land eller ort i sökrutan så får du massor av förslag. Söksystemen är likartade på alla tre aktörerna.


Vy över Budapest maj 2017

Fördelen med att boka så här är att det finns en viss trygghet att låta bokningen gå via en extern part, skulle något inte vara bra så kontaktar man bokningsföretaget (om man inte kommer överrens med värden), så brukar de lösa problemet. Vi har själva råkat ut för detta en gång på Korfu när vi efter tre nätter skulle få byta rum till ett mycket sämre. Vi kontaktade hotels.com (i det fallet) och inom en timme var vi ombokade på ett mycket trevligare ställe.

Ett tips är att läsa recensioner från tidigare gäster. Det kan vara ganska underhållande läsning dessutom, vissa klagar över 'ingenting' medan andra är jättenöjda med allt! Själva har vi ett antal gånger köpt endast billig flygbiljett (via TUI har det faktiskt varit i samtliga fall) Två gånger till Vietnam, en gång till Sri Lanka men även till Gran Canaria, Sicilien, Kos, Korfu, Fuerteventura, Montenegro, Kroatien och eventuellt något annat ställe mer. Antingen har vi bokat boende för de första 2-3 dagarna för att sedan boka nya boenden allt eftersom vi förflyttat oss, men det har även hänt att vi bokat för en hel vecka.

Den stora fördelen med att åka runt på det här sättet är att man träffar många fler människor från olika länder. Det har hänt att vi inte hört svenska pratas igen förrän vi är tillbaka på flygplatsen inför hemresan! (inget ont om svenskar/svenska, men varför åka många hundra mil för att uppleva samma sak som hemma?)


Här på stranden i Phan Thiet, på ostkusten i Vietnam, samsas de lokala fiskarna med turisterna. Det fiskades efter småräkor och småfisk m m.

Det är förvånansvärt lätt att ta sig runt i ett främmande land genom att använda lokalbuss eller tåg. På många ställen, som i Asien, är det så billigt att hyra bil med chaufför att det är en utmärkt lösning, dessutom slipper man köra själv, vilket då åtminstone inte jag skulle vilja göra på vissa ställen!

 Första gången i Vietnam, bokade vi privat transfer, med minibuss/taxi från Saigon (Ho Chi Minh City) till östkusten. Det var en sträcka på drygt tjugo mil och tog fyra timmar, priset var cirka 850:- för hela bilen, enkel väg.

Resan tillbaks gjorde vi med tåg, det tog fyra timmar det med och var det långsammaste tåget vi åkt med. Rent generellt har vi så gott som alltid, i alla länder, upplevt en stor hjälpsamhet och vänlighet från lokalbefolkningen. Sri Lanka är nog ett av de vänligaste länder jag varit i, detta trots den senaste tidens terrordåd. Terror kan vi aldrig försvara oss från, det har vi tyvärr fått uppleva även här i Sverige...

Tag chansen att testa något nytt - åk runt på egen hand och upplev nya kulturer!

PS. Det kommer eventuellt en fortsättning, då över hur man hittar bra och billiga flygbiljetter till resten av världen, bortom charterorterna.