Sommarakademien med historiskt perspektiv

Skriv ut

Vittsjö/Bjärnum. Programmet för årets Sommarakademien, 5-7 augusti har kommit ut. Denna Sommarakademi startade 1987 med professor Harald Swedner och docent Anders Ödman som initiativtagare till dessa kurser. Vid starten pågick kursen i fem dagar och då med deltagare från bl a Dalarna. Efter hand avkortades kursen till tre dagar med i huvudsak deltagare från södra delarna av landet.


Anders Ödman som berättar om Skånskt herrgårdsliv.

Under de år som kursen arrangerats har det varit professionella föreläsare med bl a Lasse Holmquist, Hasse Furuhagen och Gunnar Wetterberg. Antalet deltagare har under alla åren varit konstant högt och viss begränsning har varit aktuell med tanke på årliga utfärden med buss. De första åren var Wittsjö hembygdsförening arrangör men snart kom även Bjärnum Fornminnesförening in i bilden. Olika studieförbund har varit medarrangörer och numera är det Studiefrämjandet och Vittsjöfonden som deltar.

Sommarakademin startar måndag den 5 augusti i Vittsjö församlingshem med föreläsare Jessica Abbot som föreläser om Biologins storhetstid. På samma plats finns även Maria Munke som talar om Släkt- och hembygdsforskning. Sara Williamsson utvecklar ämnet om Präster i celibat och syndfulla präster. Dagen avslutas med offentlig föreläsning av Vittsjöbördige Anders Ödman som utvecklar Skånskt Herrgårdsliv.

Tisdagens program upptas helt av busstur till Sydhallands sevärdheter.

Bertil Helgesson inleder samlingen i Bjärnum på onsdag med ämnet om Skånska järnåldern. På eftermiddagen fortsätter Claes Ruderstam att berätta om Julnätter, kyrkor och spökerier. Sist bland föreläsarna blir Guno Haskå som berättar om Skånska glasbruket i Perstorp.


En äldre modell av flaska för ättika från fabriken i Perstorp.

Studiefrämjandet i Hässleholm tar emot anmälningar och kursavgiften är beslutad till 800 kronor och några måltider ingår också i priset. Kursledare är Barbro Andréll, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..