Besök på galleri Götesdotter

Skriv ut

BJÄRNUM. Ja så var det dags för den återkommande vårsalongen med de egna målningar och teckningar gjorda av Gunnels Götesdotter, ägare till galleriet i Bjärnum. En jämn ström av besökare tittar inom, för visst är det något särskilt med den återkommande påskkonstrundan som ingår i Mittskånes konstrunda. Gunnel berättar för mig att hon har varit med i sexton år och det är lika spännande och trevligt varje år.

I galleriet hänger hennes egna alster förstås, men det hänger också målningar/tavlor som andra konstnärer har gjort. Tavlor/akvareller av  200 andra skånska konstnärer och totalt drygt 300 tavlor gjorda av skånska konstnärer allihop. Nu har hon drygt 300 vackra färgglada tavlor som hänger på väggarna till allmän beskådning. En fantastisk samling som är värt ett besök.

Gunnel berättar att hon har arbetat i Paris på 60-70 talet och har naturligtvis skolor i den högre akademin som Port Royal, där målning, grafik och kroki ingick. Under tiden som hon utbildade sig så arbetade hon som illustratör/ modetecknare för svenska tidningar men också de franska.

Vi går vidare och tittar på hennes teckningar vissa är mer kända än andra, den här är hennes logga för sitt galleri, rätt så välkänt för gemene man. I alla fall för mig.

Några motiv är rena modeteckningar och vissa har varit i modetidningar på 70-talet men de håller fortfarande i både mönster, i färg, form och stil.


Landskap

Idag när det är konstrunda så är det fokus på mode, nya modeteckningar och som hon säger själv "bara för att se om jag fortfarande kan skissa", o det kan hon de är fantastiska. De liknar stora klippappersdockor som fanns på 60-talet. Jag tycker att hon håller stilen bra, men det förstås, jag är ju endast observatör i färgens och i motivens förlovade land.

Gunnel är ju verkligen en skön kreatör på hög nivå. Med skarpa och färgglada nyanser så skapar hon också starka motiv där starka kvinnor får ta plats både med färg och ton.

Damen i rött

Många av hennes tavlor som visas här idag finns kvar, om de inte blir sålda förstås, det är en härlig känsla när jag går igenom hennes galleri för visst finns det mycket som bara är mums för ögonen.

Det finns mer att läsa om Gunnel Götesdotter i tidningen ”Svenska tecknares tidskrift , ”Tecknaren” för alla som är intresserade. Hon har öppet för visning så kom och titta på hennes konst eller de andras, det är du som väljer.

Gunnel avslutar denna lilla konstnärsrunda med att berätta om hennes dröm som hon har haft länge och den är: drömmer om en separat utställning i Paris med alla hennes modeteckningar som hon ritade där på 60-70-talet, plats Paris. O visst bör man hålla drömmen vid liv.