Resa med ”Lyckokursen”

Skriv ut

Jag har tidigare skrivit om min kurs i ”Lycka”. Så här i slutet av terminen gjorde vi sju ”damer” en utflykt till Ann Jönsson i Gamlarp utanför Glimåkra. Man kan kalla henne för en hälsocoach när det gäller naturmedicin, men kulturen ligger henne också varmt om hjärtat och det förmedlar hon bl.a. genom sina sånger på göingska. Snapphanarna är ju kända i dessa trakter, men vad vore de utan sina snapphonor. En roman om dessa duktiga kvinnor plus en del forskning om hur de hade det, har Ann också skrivit.


Landskapet

Vi kör genom ett vårfagert landskap som påminner om flydda tider och innan vi kommer fram till Naturhälsan hus kör vi uppför ”Gastebacken”. Där möter Ann upp och tar oss med på en promenad med historiska förtecken.


Ann Jönsson med Lisbeth och Annica

Ann berättar att naturen har så mycket att ge oss, men vi måste vara aktsamma om den. Tänk bara på de nyttiga bina. En bidrottning lägger 2 – 3 tusen ägg per dag, men försvinner de, kan vi bara klara oss i 4 – 7 år! Bidöden har blivit ett globalt problem. Mycket av det som växer i naturen är nyttigt för oss, en del mot hosta, andra mot matsmältningen osv. Maskrosor, som vi ser som ogräs är bra för bin. Egentligen finns det inget ogräs – det är bara vi som skapat det!


Maskrosor och förgätmigej

Nässlor är gott till soppa, kirskål till sallad, granskott mot hosta osv. Naturmedicinen är till för att hitta orsaken till varför man har ont. Inte för att ta bort smärtan! På en äng med allehanda blommor har Ann byggt upp en stenring. I den kan man gifta sig, ha namngivningsceremoni eller meditationer.


Ann i sin stenring.

Avslutningsvis botaniserade vi i hälsobutiken och blev bjudna på våfflor och kaffe, under tiden som Ann berättade att hon driver en 3-årig skola på distans i naturmedicin. Själv har hon studerat i 9 år och har även behandlingar på stället i exempelvis akupunktur. Framöver kommer sommaren att bjuda på skogscafé med olika teman. En onsdagskväll i månaden från maj tom september,


Glada och nöjda for vi hemåt med mycket nyttigt och lärorikt i ”bagaget”.