Skriv ut

VITTSJÖ. Klara, färdiga, ”Gå”! Ja, -alltså gå på riktigt, – sporten där det är förbjudet att springa, har nu kommit till Vittsjö.

På tisdagskvällen var det premiär för gå-fotboll. Spelare ur föreningens damallsvenska lag visade den lilla men initierade publiken hur trevlig denna form av motions- fotboll är.

Gå-fotbollen, eller Walking Football som det ursprungligen heter, kommer från början ifrån England och Chesterfield och har sedan spridits och blivit en populär aktivitet på många håll runt om i Europa. Nu har den genom idrottsföreningen och Erika Nilsson nått även till Vittsjö. Även KDFF har startat upp gå-fotbollsträning. Tanken är att köra igång träning även i Bjärnum och Hässleholm under året berättar Erika Nilsson.

Vad är då "gå- fotboll"?
Man måste hela tiden ha en fot i marken under spelets gång. Springer man så blir det frispark till motståndarlaget. Med ytterligare regler som att man inte får ha hela sin skosula på bollen på grund av risken för fallskador och att tacklingar inte tillåts, så är den nyfunna sporten gå-fotboll väl anpassad för att äldre ska kunna vara aktiva och hålla på med fotboll.
Speltiden är i regel 2×15 minuter och planen ca 21×42 meter, som en vanlig inomhusplan i gympasalen. Gå- fotboll är en motionsform där alla kan vara med, oavsett förkunskaper och fysiska förutsättningar. Gå- fotboll är verkligen fotboll för alla i alla åldrar– på riktigt!

Flera andra föreningar runtom är på gång att försöka starta upp gå-fotboll, en satsning som även sker tillsammans med svenska Fotbollsförbundet.

Här finns en liten film från spelet