30 år med vägkyrka i Farstorp

Skriv ut

FARSTORP. Vägkyrkan i Farstorp startar för 30 året sitt program den 24 juni kl 14. Sen blir det skiftande programinslag fram till den 6 juli varje vardag. Promotor är ständigt aktive prästen Staffan Örneskans som tillsammans med kommittén tagit fram årets program. Vägkyrkan i Farstorp är en av de kyrkor som verkat längst tid samt säkerligen den mest välbesökta.

Kyrkan i Farstorp som öppnar för vägkyrka 30 året.

Vid samling härom dagen lämnades historik om vägkyrkan i Farstorp med Staffan Andersson som föredragande. Farstorp, den lilla byn på landsbygden har en stark samverkan mellan föreningarna. Med 550 boende i Farstorp är det verklig grannsamverkan då alla ställer upp för alla.

Staffan Örneskans, Staffan Andersson, Elsie Engqvist och Bertil Thorson som ordnat vägkyrkans program för 2019.

Sammanhållande för vägkyrkan är kommittén; Staffan Andersson, Bertil Thorson, Staffan Örneskans, Elsie Engqvist samt Ulla Stridsberg. Dessa ansvariga har lagt tyngdpunkten på medverkande som har eller har haft anknytning till bygden. De har tagit vara på äldre medverkande som deltagit flera år. Där finns Ragnar Carlsson 92 år samt Gunnar Larsson 97 år. I denna skara kan också räknas in Staffan Örneskans som aktivt deltagit i minst tio program för vägkyrkan. Inte nog med det. För ett par veckor sen var regementspastor Örneskans i Eksjö där han höll korum sittande på en av regementets hästar. Detta uppdrag med korum från hästryggen har han deltagit med i minst 20 år! Dessutom sker medverkan av yngre artister.

Staffan Örneskans är promotor för vägkyrkan i Farstorp.

I samband med vägkyrkans program blir det efteråt samling med fika i församlingshemmet. I denna lokal blir det utställningar av diverse alster bland annat från Siv Andersson och Sonja Cronsell.

Trångt men trivsamt vid förra årets vägfika.

Farstorp kyrka har sitt ursprung från 1100 talet men efterhand som befolkningen ökade blev även kyrka utökad med tillbyggnad. Då verksamheten med vägkyrka var ursprunget att kyrkan skall vara öppet i minst två veckor bland annat för turistande människor skall ha en möjlighet att besöka olika helgedomar. Verksamheten har senare utvecklats till programpunkter varje dag.

Bland kommande större samlingar i Farstorp blir besök av ungdomar från Tjernobyl den 18 juli samt Musik i sommarkväll i Långaröd den 10 augusti. Utförligt program för vägkyrkan i Farstorp kan ses i vinjetten på denna sida.