Nu är det Midsommar

Skriv ut

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Tänk vad tiden går fort, det är redan midsommar. Glad midsommar önskar redaktionen alla våra läsare!

I Sverige är det vanligaste firandet knutet till dans kring midsommarstången, en lövad och blomprydd stång, i regel i form av ett kors med kransar hängande från tvärslån.

Midsommarstången kom troligen till Sverige från Tyskland på 1300- eller 1400-talet. Den kallas även majstång, vilket anses stamma från det åldriga ordet maja som betyder ”smycka med löv”.

Andra anser att namnet kommer av tyskans Maibaum. Att ha en blomsterkrans i håret är vanligt under midsommar, främst bland barn och kvinnor. Man kan binda dem med björkris som bas och dekorera med blad och blommor.Vid midsommar är det vanligt att äta matjessill, gräddfil och gräslök, färskpotatis samt jordgubbar till efterrätt. Midsommar förknippas i hög grad med just färskpotatisen, som gärna serveras med dill.

Knutet till midsommar finns också en stark tradition av alkoholkonsumtion, vilket tyvärr gör midsommarhelgen till en av de tidpunkter på året då mest fylleri och bråk inträffar. Det myckna resandet, gör dessutom helgen till en av de mest olycksdrabbade helgerna i Sverige.

Källa: delvis Wikipedia