På väg till VM i Paris

VITTSJÖ. Idag har jag träffat en värdig representant för våra duktiga ungdomar!

Matilda Fredholm heter hon, född och uppvuxen i Vittsjö, som i höst styr kosan till Paris för att tävla med att skapa frisyrer.

Fastän Matilda bara är 19 år (fyller 20 på söndag), har hon skaffat sig en gedigen utbildning redan nu. 

I årskurs 8 gjorde hon sin praktik på ”Lucky Lugg” i Vittsjö. Marie, som äger salongen var en stor inspirationskälla för henne och Matilda kände att det var detta hon ville utmana sig själv med. Efter 3-årig gymnasieutbildning på frisörlinjen betar Matilda nu av de 3000 timmar som fordras innan gesällprovet.

Här var jag tvungen att förhöra mig lite om hennes inställningen till håret.
Långt eller kort hår? - Det spelar ingen roll, variationen och utmaningen att skapa en frisyr efter kundens önskemål är det viktigaste.

Får du fria händer ibland? Kommer det en kund och säger ”Gör om mig”?
- Inte alls så ofta. Kunden vet oftast hur de vill ha det och har ofta bilder med sig på frisyren de vill ha!

Är tävlingsfrisyrer populärt bland kunderna? - Nej, det händer inte alls. Kanske beroende på att de ofta är lite extrema och konstfärdiga. På huvuden som frisyrerna görs på är det inte riktigt hår, utan hår från getter. Dessutom arbetas så hårt med fönen att det skulle bli risk för brännskador om den görs på en riktig människa.
Här kan man göra en jämförelse med en mannekänguppvisning där de extrema kläderna sällan är för ”vanliga” människor.

Matilda med sin ”Frisyrdocka”

Men det går bra att tävla i frisyrer. På Skol-SM för frisörer tog Matilda Fredholm och Amanda Nordqvist topp-placeringar, vilket resulterade i en plats i Juniorlandslaget och därifrån till VM i Paris.

Så i september bär det av. Då väntar individuella tävlingar i Moment; ”Creative” och ”Hair by night”, där den senare betyder löshår, bling-bling och smycken i uppsättningen. I år är det juniorernas tur att tävla mot varandra.

Creative frisyr

Studie från sidan.

För denna kreativa tjej finns inga hinder, men ett stort ”Lycka till” skickar vi till henne.

 

Top