Återvinning/ Loppis populärt just nu

Skriv ut

EMMALJUNGA, VITTSJÖ, VERUM, BJÄRNUM. Just nu är det ”inne” att återvinna, det mesta. Säkert är detta en anledning till att vi omgärdas av ”loppis-arenor” i bygden just nu.

I Emmaljunga finns tre som erbjuder begagnade varor. På vägen mot Snärshult finns sedan flera år en handlare med stort utbud. I Vittsjö finns bland annat etablerade ”Kupan” som drivs av Röda Korset. I Gundrastorp utanför Vittsjö finns under söndagar en nyöppnad loppis. I Bjärnum finns utmed väg 117 mitt emot skolan en sedan många år etablerad försäljare, säkert finns några till med motsvarande utbud. Troligen har jag missat någon.

Naturligtvis är det rätt att återanvända både kläder och prylar. I flera fall är kvaliteten i äldre saker betydligt bättre än de varor vi erbjuds som nya idag. Ordet ”kvalitet”, om än lite dyrare, är billigast i längden, klingar återigen i bakgrunden. Det är nog flera som har uppfattningen att nyproducerade varor idag är ”tidsinställda” på att bara fungera några år, eller kortare.Sen är det en fördel att ha blick för vad den oansenliga prylen på bordet kan användas till. På rätt plats kan denna, ofta billiga pryl, med fördel användas till något den absolut inte var avsedd för från början, eller hur.

Bäst är naturligtvis att vara lite bekant med utbuden. Vad gäller porslin, glas och konst skall man vara samlare eller ordentligt påläst. Här finns stora o djupa fallgropar.
Andra mer ”ofarliga” områden kan vara husgerådsartiklar, kvaliteten i dessa äldre varor, är ofta betydligt högre än dagens nyproducerade. En gjutjärnsgryta eller ett gjutet stekjärn håller rätt skött, med lite olja, i generationer.

Några av dessa försäljare har öppet endast under juli månad. Mot detta är det säkert läge att ta en runda i bygden ganska snart. Du kommer säkert att mötas av ännu fler försäljare än de jag noterat som gör reklamen ”Loppis” utmed just din färdväg. Hör gärna av dig angående dina fynd.