Vittsjös Hushållningssällskap och LRF på trädgårdsvisning i Lehult

VITTSJÖ. 3 juli - denna något mulna och kylslagna onsdagskväll hade ett 40 tal personer från Hushållningssällskapet och LRF: s Vittsjöavdelning samlats hos Lars och Britt-Marie Klinthäll i Lehult för att få vara med på en rundvandring och visning av deras trädgård.

Jan Svensson – ordförande i Hushållningssällskapet- hälsade alla hjärtligt välkomna och lämnade sen ordet över till värdparet. Lars berättade att han och Britt-Marie nu bott här permanent sedan 6 år tillbaka men att dom haft huset ett antal år innan dess och att huset en gång i tiden byggdes som ett undantag till hans morfar.

Huset byggdes ut 2013 och sen lite mer 2014. Själva trädgården fick vänta till 2015 och bara under dessa 4 år som gått sedan dess så har makarna Klinthäll fått till en otroligt fin och välplanerad trädgård och den är liksom indelad i trädgårdsrum så när man gick genom en portal var man i ett annat rum.

Bland det första som gjordes var att anlägga en damm med ett vattenfall och till ett sådant projekt krävs det att proffs kallas in så Kalle (Grus& Makadam) var där med sina maskiner och grävde , flyttade sten och annat som krävdes för att dammen skulle kunna bli verklighet.

En runsten finns det i dammen och texten förtäljer att detta är Lehultsdammen.

Här och var fanns det små figurer som tittade fram bland blommor och blader. Det fanns också en liten hönsflock men den är mer av den stillsamma sorten.

Vid det lilla huset som är Lars verkstad har det byggts en liten veranda kallad Trollebo, för där bor det två trätroll och det är nog meningen att dom skall hålla koll så att det blåregn och skogsklematism som planterats där ska växa ordentligt och klä in verandan.

På portalen strax bredvid sitter det en kniv och gaffel för att tala om att nu går du till själva köket. Här odlas det grönsaker av allehanda slag, kål, potatis, lök, vitlök, gräslök, rabarber, björnbär, 5 olika sorters amerikanska blåbär och i växthuset frodades tomater och chili med olika hetta.

Deras persikoträd hade under fjoråret gett 15 fantastiskt goda frukter men i år blir det inte en enda, blommorna frös sönder under de ostadiga väderförhållanden som rådde under våren.

En gammal uttjänt kamin fyller nu sin funktion i trädgården med en fin blomsterprakt.

Runt den enorma boken har det planterats ett antal hostor.

Efter rundvandringen bjöd Hushållningssällskapet och LRF på smörgåsfika med kaffe eller te.

Kvällen avslutades med ett stort tack till Lars och Britt-Marie med vars en gåva i form av goda drycker att tas vid lämpliga tillfällen.

 

 

 

Top