Hermann på väg halva Skåne runt

VITTSJÖ. Klockan 10.30 gav sig Hermann Meienhofer åstad på sin elrullstol med första mål i Höör. Färden planeras vidare mot sydkusten, östkusten med Killeberg som slutmål. Enligt färdplanen är rutten planerad för sex dar med lika många dagsturer. Med toppfart på 15 km/tim måste det ta sin tid.


Med tända pipan är Hermann snart klar för start.

Hermann Meienhofer med Österrikiskt ursprung flyttade till Sverige 1963 och här är han bosatt. Numera bor han i Vittsjö.
– Jag valde Vittsjö då jag gillade den Göingska dialekten, har Hermann tidigare berättat.

Förra rundturen startade 2012 med permobil samt rullstol som släpkärra. Då kunde han förflytta sig med hjälp av krycka. Ett maskinhaveri inträffade i Ystad och Hermann hämtades hem till Vittsjö. För en tid sen drabbades han av olyckliga omständigheter då båda hans ben amputerades.


Startögonblicket närmar sig för Hermann med reservhjul på plats.

Härom dan gav sig Hermann på drift söderut med sin elrullstol med startplats på ICA parkering. Med rökpipa i munnen, handskar och sportkeps var Hermann redo för första etappmålet i Höör. På grund av sitt handikapp måste han ta sig hem till sin sovplats med hjälp av färdtjänst varje dag. Dan efter får han transport till Höör för nästa etappmål som planeras till Ystad. Sen väntar Simrishamn som nästa målgång.


Trafikanterna ska veta att här finns Hermann från Vittsjö.

Givetvis finns planerade färdvägen markerad på en karta i ”bagageutrymmet”. Utöver backspegel på styret finns GPS för att finna rätta och lämpligaste rutten. Fordonet är lagenligt utrustad med belysning, bromsljus samt blinkers. Kontakter är bra att ha tillhands och i färdutrustningen ingår då även mobil.


Glatt vinkande har Hermann påbörjat sin färd.

– Det är spännande att komma ut och se sig omkring men hastigheten samt viloplatser bestämmer jag själv, berättar Hermann före avfärden.

Det är inget hastverk med en sådan resa då tanken på denna färd har funnits i tio år. Komplikationer har tillstött och färden har flyttats fram i tiden. Men nu var det dags att fullfölja den planerade turen. Fordonet får givetvis färdas på gång- och cykelbanor då Hermann undviker de mest trafikerade stråken. Elrullstolen är givetvis eldriven. Kraftkälla är ett bastant batteri som har en kapacitet på upp emot sju mil, till stor del beroende på terrängen. Skulle det strula till sig så finns alltid mobilen till reds.

Firar Hermann sin högtidsdag på elrullstol eller blir det i bostaden?

PS Vid 17 tiden ringde Hermann och talade om att han kom till Höör kl 15. Sen reste han och elrullstolen tåg från Höör till Vittsjö. På torsdag blir det visit i Ystad och nästa dag gästar han Simrishamn. Åhus och Lönsboda/Killeberg blir nästa anhalter. På måndag räknar han med att vara tillbaka i kulturorten. DS

Top