26 000 till Tjernobylläger vid konsert i Farstorp

Skriv ut

FARSTORP. Den lilla slottskyrkan i Farstorp tog emot besökare som kom för att lyss  na på ungdomar fån Ukraina. Ungdomarna vistas på läger i Broby och ett av deras gästframträdande var förlagt till Farstorp. Även utrymme på läktaren fick tas i anspråk för sittplatser åt besökarna.

Unga Esta tog hela världen samt lyssnarna i famn.

Liksom vid andra högtider ringde kyrkklockorna till samling sen Staffan Andersson informerat att både församlingen och Rotary på orten var inbjudare. Lägerchefen Rolf Tillman informerade om pågående läger, det 25 i ordningen där väderleken varit tämligen godartad. Vid havsutfärd var det idealväder. Några av lägerdeltagarna kom från trasslig hemmiljö men genom kamratanda på lägret har alla fått en positiv utveckling. Alla var från början helt obekanta med varandra men snart bildades kamratlig samvaro.

Ett par av musikanterna med sina bjällror.

Konserten inleddes med solo på dragspel innan unga Esta tog plats på en stol för att komma i lagom höjd till till mikrofonen. Tre ukrainska jäntor visade upp sitt musikaliska kunnande på fiol. Med små bjällror spelade ett gäng en melodi till bjällrornas klang. Delvis på ursvenska språket sjöng ett par O store Gud. Tanja Yeremeiechuk framförde på fiol ”näktergalen” ett avancerat stycke i mästarklass, ackompanjerad på piano av systern Inna Yeremeiechuk.

Tanja under sitt framträdande med ”Näktergalen”.

Farstorps ”egen” församlingspräst Staffan Örneskans trädde fram efter psalmen I denna ljuva sommartid. Han talade om kyrkan som glädjens kapell och att det även var en glädje att vara kristen.

Mats Rosenkvist överlämnar sponsorchecken till Rolf Tillman.

Mats Rosenkvist representerade ortens Rotary samt överlämnade en check med ortens företagare var sponsorer. Checken jämte dagens kollekt gav drygt 26 000 kronor till lägrets verksamhet.

Ungdomar från Ukraina samlade efter konserten tillsammans med ledare.

Efter ungdomarnas gemensamma Fader vår avslutades konserten med ”natti natti” varefter körens ungdomar delade ut så många som möjligt ”natti nattikramar” till besökarna. Onsdag den 24 blir det stor Jubileumskväll på lägergården, f d Broby pappersbruk med sång, spel, korv och fika. Verum kyrka får besök av ensemblen torsdag den 25. Starttiden samtliga kvällar är kl 19. Den 1 augusti åker ungdomarna tillbaka till sitt hemland medtagande många otroliga minnen och upplevelser.