Skånelands flagga hedrades i Bjärnum

Skriv ut

BJÄRNUM. Under söndagen anordnades traditionsenligt firande av den rödgula ”skånska” flaggan hos Ateljé Götesdotter i Bjärnum.

-Men, den rödgula flaggan är faktiskt äldre än så. Den minner om tiderna för då det så kallade ”Skåneland” fanns. Med andra ord förutom Skåne även delar av Halland samt Blekinge. I dagligt tal benämns den rödgula flaggan dock för den ”skånska flaggan”.

Under dagen hade ett ganska stort antal personer samlades för att fira dagen hos Gunnel Götesdotter.

I år firar evenemanget 10-årsjubileum. Gunnel Götesdotter, som anordnar detta tillsammans med sin konstförening Ars Divina, uppskattar att ungefär 70 personer har kommit för att delta denna söndag.Naturligtvis hissades den röd-gula flaggan i topp denna dag. Besökarna utbringade ett leve för Skåne samt dess vackra symbol. De kompletterade detta även med ett riktigt rungande Göinge- leve.
– Jag älskar Skåne och tycker detta är jätteroligt att arrangera, säger Gunnel Götesdotter.

Flera av besökarna kommer från trakterna nära Bjärnum. För vissa har det blivit en kär tradition att besöka Ars Divina just denna dag, den 21 juli, skånska flaggans dag.

Efter flagghissningen bjuds det även på skånsk fika med tårtor och spettekaka.
I ateljén hålls även en liten konsert. En trevlig tradition värd att bevara. Dessutom finns ett atal konstverk att beskåda.