VITTSJÖ. Det blev en riktigt lyckad kräftfiskepremiär på fredagskvällen. Stämningen, vädret upplevelsen och naturligtvis fångsten.

Jan Johansson, ordf i fiskevårdsområdet berättar att 65 lag anmälde sig vid Bäckabro. Lite mindre antal än i fjol. Vädret var perfekt, en skön ljummen kväll och nästan vindstilla. Klockan 17.30 gick startskottet och det var fritt fram att lägga i burarna i sitt tilldelade område. Överallt på Vittsjön sågs båtar med förväntansfulla fiskare.

Efter dryga timmen kunde man ana röken från lägereldarna som startades upp. Säkert var korvgrillning på gång. Sedan var det bara att invänta mörkret. Kräftorna som är nattdjur börjar röra sig o förhoppningsvis känner de lukten av de olika betena som finns i burarna. Nu gäller det att ha is i magen och inte vara för snabb med att vittja sina burar.

Vilken fantastisk upplevelse är inte detta kräftfiske även för den yngre generationen. Naturligtvis ett underbart barndomsminne som kommer att finnas med i vuxen ålder. Kräftfiskedagen har startat med förberedelser tidigare, därefter samling o lottning av fiskeplatser sedan gemytet vid lägerbrasan. Kanske även få åka med ut mitt i natten för att vittja burarna. Troligen senare en välbehövlig extra lång ”sovemorgon”.

För de som tålmodigt inväntade gryningen kom nästa fantastiska upplevelse. En sakta ökande rodnad i öster som efterhand övergick till dagsljus. Timmen senare kom regnet som fiskelagen tidigare under natten varit nästan helt förskonade från.

Under förmiddagen rapporterade lagen sin fångst vid Bäckabro. Jan Johansson berättade senare att snittet för lagen låg på drygt 40 fångade kräftor.

Ett andra fiske kommer att genomföras den 23 augusti. Samling sker vid Bäckabros parkering kl 16. Föreningen önskar att föranmälan sker. Ring då Jan Johansson 070 571 89 84.