Klassträff och sommarfest i Verum

VERUM. Lördagen den 10 aug anordnades det en klassträff för elever födda 1953-55 som gick klasserna 1-6 i Verums skola. Totalt 25 personer fördelade på 3 olika klasser träffades för en spännande dag tillsammans.


Bild från församlingshemmet, med bl.a. gamla foton som studerades.

Träffen började på Verums kyrkogård där alla samlades för att hedra två bortgångna klasskamrater. Därefter samling i Församlingshemmet där fika intogs och gamla skolfoton plockades fram och många minnen väcktes till liv. Sångboken från skoltiden fanns med och några välbekanta sånger framfördes av gruppen med Rosita Olsson vid orgeln.

Ett besök på gamla skolan var också inplanerat, där gemensam samling på skoltrappan för fotografering gjordes innan visningen av skolan började.

Några elever samlas på skolgården i regnet. F.v. Britt Forsberg, Sten Nilsson, Christel Phillips, Eeva-Liisa Andersson, Maj Andersson, Eva Ingemansson.

Foto på trappan till Verums skola av de 25 deltagarna på klassträffen. (Foto med namn finns sist i detta reportage.)

Jag öppnade upp, visade runt och berättade lite om vilka ändringar och vad som hänt i skolan efter att de slutat sin skolgång här. Även om mycket hade ändrats så kände de flesta igen sig och mindes tillbaka hur det såg ut på deras tid i skolan. En sak som många påpekade var att de tyckte gymnastiksalen var betydligt mindre än vad de mindes från skoltiden. Kan det ha berott på att de själva är större och äldre nu?

Bild över bl.a. dansbanan.

Bild av huset som inrymmer, bl.a. Åltombola, chokladhjul, korv o lottförsäljning.

Dagen avslutades med festligheter i Verums Bygdegård där tält var rest och bord hade reserverats för gemensam middag. Verums Bygdelag stod för arrangemanget som går under namnet ”Sommarfesten” och är ett stycke kulturhistoria som har funnits under en mängd av år. Ett av de få ställen som finns kvar idag med lövad dansbana utomhus och med alla klassiska attribut i form av dansorkester, åltombola, chokladhjul och skjutbana.

Alla deltagarna i klassträffen tyckte det hade varit en innehållsrik och spännande dag där många minnen bubblade upp och skratten avlöste varandra när någon berättade om galna upptåg och roliga episoder……

Verums Bygdelag hade maximal otur med vädret denna dag, där regn och regnskurar avlöste varandra när iordningsställandet för dansen och festligheterna under dagen gjordes. Ordningsvakterna befarade att festen skulle ställas in eftersom de drabbades av kraftigt skyfall på vägen dit. Men Verumsborna ger sig inte, och trots den dåliga början så klarnade det upp vid 21:30 tiden. Uppehåll och ljummet väder resten av kvällen gjorde att det trots allt blev en trevlig avslutning för det ca. 120 personer som roade sig vid festplatsen denna kväll. Regnet hade gjort dansgolvet riktigt halt, men det var ändå många som var uppe och höll om varandra och svängde de lurviga till tonerna av Rajtan Tajtans orkester.

Bild av skjutbanan, Sofia skjuter, pappa Sven står på tur.

Liksom tidigare år så var det strid ström till skjutbanan där det artade sig till en familjekamp där det kunnat bli trippel Larsson om inte en med namn Kristoffer lagt sig i och knipit andraplatsen.

Bilden av en glad Sofia Larsson som vann skyttetävlingen 2018, vilken bedrift hon gjorde om detta år, alltså vann även 2019. Så hon kan inte enbart sjunga vackert, hon kan skjuta också.

Segrare blev även i år den skönsjungande storskytten Sofia Larsson 46 poäng, 2:a Kristoffer von Hausswolff 45 poäng, 3:a Sven Larsson 44 poäng, samma poäng som sonen Sebastian men Sven vann särskjutningen.

Det är många som hoppas att denna trevliga fest och tillställning kommer att leva kvar även kommande år och att det blir lite bättre tur med vädret, ex. så som det var förra året då inget tält behövde resas.
Väl mött nästa år hoppas vi.

 

Deltagare som var med på klassträffen och som står på trappan till skolan namngivna i bokstavsordning:

Eeva-Liisa Alfredsson Hässleholm, Bengt-Inge Andersson Ekeröd Vittsjö, Eva Andersson Osby, Kjell Andersson Osby, Maj Andersson Hästveda, Kristina Christophersson Staffanstorp, Britt Forsberg Vittsjö, Christer Haraldsson Hässleholm, Stig och Britt Hermansson Horsaskog Vittsjö, Alf-Inge Holmberg Hemmeströ Bjärnum, Eva Ingemansson Jämshög, Ingrid Kristensson Veberöd, Anders Lindskog Ekholmen Vittsjö, Hans Nilsson Hästveda, Sten Nilsson Magnarp Hästveda, Rosita Olsson Hässleholm, Erling Paulsson Osby, Lars Persson Bjärnum, Bengt-Erik Pettersson Verums-Björkeberga Osby, Christel Phillips Verums-Björkeberga Osby, Karin Ralsgård Limhamn. Marlene Ståhl Osby, Bengt-Åke Torstensson Vankiva, Karin Torstensson Hässleholm.

 

Top