Skriv ut

EMMALJUNGA. Idag har jag varit hos Emmaljungas krutgubbe nummer ett. Han är ordförande i byalaget och ett föredöme när det gäller att hjälpa familj och grannar.

Egon är orädd och rättfram, som när han gick upp till det bråkiga folket på Hultahusvägen 40 och sa till dem att flytta för han skulle hyra huset.

En gång i Malmö hotades han med ett basebollträ men slet det till sig och gjorde processen kort för angriparna.

Han har varit Skånes snabbaste skidåkare. När det gäller Vasaloppet och med tiden 4 timmar och fyrtiosex minuter var han nära den yppersta eliten. Året var 1979 och tiden räckte till plats 309 av 10.609 startande.


Åttioåringen som ofta stigit upp på sin motorcykel och alltid kommit tillbaka

Egon är mycket välkänd för sina årliga motorcykelfärder till Norge. Detta har skett tillsammans med likasinnade i olika konstellationer. Olika vägar och platser har besökts under de minst 25 resorna. Första gången var 1955, för att sen göra ett uppehåll 1958-1997 då han var gift. Han hade då sett filmen ”Hon dansade en sommar” där en tragisk motorcykelolycka hände. Egon miste sin älskade fru 1997.

Men 1998 klev Egon upp på hojen igen. På en resa körde han (de) 602 mil på tio dagar, bland annat till Kirkenäs, in i Finland och fram till ryska gränsen. Enda gången han körde ensam var på hans 75-årsdag då körde han 79 mil till Jondal. Han startade kl 6.00 och kom lagom till sin dotter och grillningen kl 20.00.

Vad han betytt för Emmaljunga kan inte mätas, men vi hoppas att han får vara kvar här under lång tid framöver.