Känn Din Bygd-utfärd till Kraxeboda och Backatorp

VITTSJÖ. I söndags, 1 september, anordnade Wittsjö Hembygdsförening en Känn Din Bygd-utfärd till byarna Kraxeboda och Backatorp. Färdledare och mycket pålästa lokalguider var Eva och Anders Nilsson samt Karin Persson med sönerna Ulrik och Torbjörn.Cirka 35 personer mötte upp och trivdes i det härliga sensommarvädret. Mest långväga gäster var Eva och Sture Olofsson, som åkt ända från Öckerö för att vara med på träffen.


Eva Nilsson välkomnar deltagarna till Kraxeboda.

Ett första stopp gjordes i Kraxeboda på den gård som idag ägs av Anders Nilsson. Efter ett välkomnande berättades om gårdens historia, som fram till en brand 1877 låg på andra sidan vägen. I slutet av 1800-talet ägdes gården av Per Andersson och Ingar Larsson. Dessa hade åtta barn och hela sju av dessa emigrerade till Amerika. Fem av syskonen bosatte sig vid Millersburgi Minnesota, där de var med om att bygga upp den svenska kyrkan och församlingen Christdala. Ett av syskonen, Anders Persson, återvände 1910 med sin fru till Sverige och till den gamla släktgården i Kraxeboda.


Från byn Kraxeboda emigrerade på sin tid många till Amerika.

Efter fikastund i gröngräset med mingel och social samvaro åkte vi vidare till den andra ursprungsgården i Kraxeboda. Även denna gård hade flyttats från sitt ursprungliga läge. Gården har gått i samma släkts ägo i 10 generationer och ägare är idag Ulrik och Torbjörn Persson. Vi fick även möjlighet att beskåda den gamla mangårdsbyggnaden på insidan.


Mangårdsbyggnaden till Per Perssons gård i Kraxeboda, som ägts av samma släkt i 10 generationer.

Under senare delen av 1800-talet ägdes gården av först Per Persson den äldre och därefter sonen Per Persson den yngre. Båda dessa var mycket goda entreprenörer och tillverkade bland annat jättelika väderkvarnsvingar, som såldes och därefter transporterades ner till Skånes slättbygder. Deltagarna fick höra flera dråpliga episoder om ”raisekörandet”, det vill säga dessa långa och ofta också farliga affärsresor med häst och vagn söderut i Skåne.


Gårdsbyggnaden i Backatorp är en av de äldsta i socknen.

Dagens sista stopp gjordes i Backatorp, där mangårdsbyggnaden är en av de äldsta i socknen. På en timmerbjälke i huset finns årtalet 1749, men eventuellt är delar av byggnaden ännu äldre. Den siste brukaren av gården var Hilding Johansson, som även var en mycket skicklig brunnsgrävare. Kring sekelskiftet 1900 ägdes gården av Nils Persson (”Backa-Nils”), som var bror till Anders Persson i Kraxeboda och alltså hade sina övriga sex syskon i Amerika.

Under dagen fick vi även information om Kraxasjön, som tyvärr sänktes på 1930-talet, samt om torp och torpare och andra profiler från bygden. På gårdsplanen i Backatorp avtackades våra lokalguider med en varm applåd. Vi hade haft en mycket trevlig eftermiddag, men det hade dragit ut på tiden och flera av deltagarna fortsatte därefter direkt till helgmålsbönen i Emmaljunga.

De närmast kommande arrangemangen för Wittsjö Hembygdsförening är öppet hus och visning av Gundrastorp/Ekholmens kvarn och såg söndag 8 septkl 14 – 17, samt husförhör i Hembygdsstugan, Emmaljunga, dagen därpå kl 19. Såväl medlemmar som andra intresserade är välkomna till alla hembygdsföreningens arrangemang.

Top