Kanelbullens dag fjärde oktober

Skriv ut

VITTSJÖ. På de senaste hundra åren har vi i landet alltid nåt att fira varje dag, det kan vara morsdag eller farsdag, arbetarnas dag och så vidare. Med jämna mellanrum kommer det flera möjligheter att fira födelsedagar, familjära firandet, nåt kungligt eller varför inte ta till bara för sakens egen skull, något extra till kaffet idag. Då firar vi och lyfter fram något som vi tycker är värt att fira.

Efter att jag har kollat igenom min almanacka inför denna lilla blänkare, så visst fanns där mer världsliga olika datum som vi firar sen lång tid tebaka. Vissa av dessa firar man av gammal vana och att nya har kommit till. Men nu e det kanelbullen som står i centrum.


Snart är det den fjärde oktober och då firar man kanel bullens dag.Vår familj är inget undantag vi gillar också bullar av olika slag. O nu är det dags att kolla om alla sakerna finns hemma för att bullbaket skall kunna sättas igång. Visst fanns de i skafferiet så nu e baket på gång och jäsningen likaså. Kardemumma i degen och jag blandar kanel, socker, smör och vaniljsocker som läggs i mellan innan det är dags att rulla. Pensla o litta pärlsocker på och jäsning igen. Pst! jag har ett eget recept som jag har ändrat under åren som gått.


Första plåten är klar att ta ut och doften sprider sig i huset det doftar härligt.

Visst finns det fler där ute som bara älskar småvarma kanelbullar och ett glas kall mjölk därtill. Många recept finns det, tror att det är tusentals kanske lika många som bakar bullar som det finns recept, inte vet jag men kanske.

Kanelbullens dag är här för att stanna, den första kanelbullens dag startades av Kaeth Gardestedt 1999, det är en temadag som även Finland delar med oss. Anledning: uppmärksamma kanelbullensdag, omtankens dag. Många kanelbullar säljs och köps över disk denna dag och det bakas också i hemmen inför kanelbullens dag. Ett är då säkert kanelbullar ä gott.