Snart ett minne blott?

MARKARYD. Även om det har gått några veckor sen den förr så stora höstmarknaden inträffande, så är jag fortfarande lite av banan. Varför? Det kan man ju fråga sig. Visst jag har svaret själv men ändå, jag har själv men också kanske många med mig inväntat höstens stora arrangemang som Markaryds marknad var och är. Ett årligt återkommande event som har anor från 1500 talet då Markaryd var gränsbygd till danska Skåne och Halland.

Höstens intåg är det ju nu och då i början av oktober infaller sig marknaden som jag har besökt sen länge tebaka, först med mina egna föräldrar sen själv, barn och barnbarn. Tror nog att jag tillhör den generationen som gillar att gå runt och titta. Alltid träffar man någon som man känner eller inte har setts sen sist, prata en stund för att sen gå vidare igen. Men i år var det inte knökafullt nånstans, lite trängsel fanns men det hör ju till, men ändå.

Handel och vandel i meter och i längder, visst allt är ju inte billigt men utbudet är stort och jag tror nog att det mesta fanns att köpa denna dag på marknaden. Lite nytt i gardintyg, plastduk till köksbord eller till vardags. Det fanns mycket att välja på i färg och i utförande.

Många av marknadsförsäljarna står på sina vanliga platser där de har stått de sista åren, lätta att hitta om man skall handla. Ibland så behöver man köpa litta nytt till köket. Även om grejorna är gjorda av trä blir de ju uppslitet med åren. Så det gäller att kolla noga om just den finns här idag som jag behöver.

Tivoli Visst fanns det redan då och i år finns det ett stort område som barnen uppskattar extra mycket. Ja de förstås alla dessa godisstånd som säljer allt från spunnet socker, polkagrisar, karameller och lakritsstänger i olika smaker. Så finns ju det mesta i karusellvärlden som var anpassat till barn och ungdomar. Desto högre och roterande karuseller det finns desto häftigare och hemskare är det att titta på, åka karusell neej den tiden är förbi. Men barnen gillar det, dagens lördagspåse är fylld till bredden och helgen är räddad. Summan av de hela: Min höstpromenad är gjord samtidigt som jag kunde handla det jag behövde, både lingon, vaniljmunkar, köksredskap gjorda av trä men också långborste till ryggen. Tråkigt att det saknades både säljare men också köpare, kan det va vädret som spelar roll? Eller är det dags att flytta in marknaden till byn igen, där den var för längesedan?
Eller är det snart ett minne blott?

 

 

Top