Engelska historiker besökte olycksplats vid Höjalen

Skriv ut

VITTSJÖ. (H)älgtiden är inne och då återkom historikerna och jägarna, tvillingbröderna Pete och Greg Cockram från England. Liksom tidigare år var det Ulla och Göran Jansson som var värdpar. Det är inte enbart Lönsholma och jakten som drar utan också tragiska flygolyckan vid Höjalen för 75 år sen. På haveriplatsen sattes små kors med den engelska symbolen.


De båda tvillingbröderna vid minnesmärket.

Bröderna har ett brinnande intresse för flyghistoria. De kunde det aktuella störtade flygplanets historia från tillverkningen till olyckan i skogen. En av bröderna är bosatt intill en flygplats där det nu också startar turistresor till bergiga trakter i England.

Det var inte första gången som bröderna besökte haveriplatsen vid Höjalen. Genom det stora flygintresset är det naturligt att årligen besöka platsen i skogen. Först beskådades minnesmärket propellern och sen blev det färd till nedslagsplatsen. Där lämnades information om den aktuella händelsen, flygplanets färd de sista minuterna samt flygplanets skador då det blev beskjutet av tyskt jaktplan från det ockuperade Danmark.


Pete och Greg har placerat ut minneskorsen vid haveriplatsen.

På haveriplatsen placerade de båda bröderna små minneskors vid kraterns rand för att hedra de omkomna. Ytterligare information lämnades om den tragiska händelsen samt om de minneshögtider som hållits.