Sommartid lider mot slut

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Den så kallade sommartiden är slut den 27 oktober. Hur i all världen kan EU flera år i förväg veta att sommaren är slut just denna dag? EU är politiskt och beslutet är sådant och då kan det inte bli annat än tokigheter. Det är väl knappast troligt att EU hämtat sympatier från Jönsaholm men likheten är påfallande.

Första kända försöket med sommartid infördes 1916 då de flesta europeiska länderna följde med. England var inte med på noterna och behöll delvis normaltid. 

Detta ställde till verkliga problem under Första världskriget! Skulle planerat anfall ske då klockan visade normaltid eller sommartid? Det berättas att krigförande makter hade två timvisare på klockan med en som skulle ange rätt tid! Närmsta plats för erhållande av exakt på sekunden rätt tid blir vid Karlskrona och längre norrut i fjällvärlden finns Tärnaby via Eksjö. Vittsjö kommer en bit utanför denna linje men det är Sverigetid som gäller även för oss oavsett nationalitet!

Förespråkarna för sommartid framhåller att elförbrukningen skulle minska med sommartid. I dagens läge behöver nog elförbrukningen minska då det blir allt fler eldrivna fordon och strömmen räcker inte till nyetablering av företag. Visserligen en miniminiwatt men denna kunde sparas om elljuset verkligen användes då det behövdes. Kanske det hjälper att tända ljuset om någon är deprimerad?

En tänd stallykta kan bli rogivande och spara på elströmmen.

På det personliga planet har lärde män konstaterat att sömnproblem uppstår vid sommartid. Kroppens celler kan inte omställa sig till andra tider. Under denna tid uppstår procentuellt fler hjärtinfarkter. För egen del är det inga större problem då jag sover bäst på en sida, morgonsidan, oavsett vad klockan visar. Solen har sin normaltid oavsett vad EU eventuellt tänker och den fortsätter sin rytm.

Hur blir det med den arbetsföre? Får denne nattarbetare betald arbetstid två timmar mellan klockan 02- 03? Hur reagerar fackföreningen då arbetaren utnyttjas mot sin vilja? Människan kan hjälpligt rätta sig efter klockan. Tamdjuren har det betydligt mer problematiskt utan tidvisare. Rytmen skall ändras två gånger per år och det klarar de inte av. Inte ens ett solur kan klara av dessa problem. Det är den biologiska klockan som är helt avgörande.

Senaste, inte sista löftet från Eländes Unionen är att normaltid skall gälla från år 2021!

Det var bättre förr! På den gamla goda tiden!

 

Top