”Snackekväll” i Emmaljunga

Skriv ut

EMMALJUNGA. I torsdags kväll, exakt på dagen två månader före julafton, lockade Byalaget med ”Snackekvällspremiär” för hösten.

Premiären skulle innebära ett besök på Emmaljunga skofabrik. Skofabriken som är den minsta i Sverige, en liten lustighet i sammanhanget är, att den ligger mitt emot och på samma väg som Emmaljunga Barnvagnsfabrik som är norra Europas största i sin genre.

Klockan 18 tog ägaren Ingvar Björklund emot ett trettiotal intresserade med öron och ögon på skaft. Ingvars sätt att presentera den över 90-åriga fabriken var lätt och följsam. Han talade om skofabrikernas storhetstid mellan 1900 - 1955. 1930 - 1940 fanns det 250 st i Sverige.

Ingvar visar en del av tillverkningen.

Senare också hur en sko blir till. Efter 1955 fanns i stort sett endast Lejonskor och Gyllene Gripen kvar, och så Emmaljunga förstås! 

Karl Edvin Olssons skofabrik i Emmaljunga startades 1926 av Karl Edvin Olsson. 1949 blev namnet ”K E Olsson & Co” skofabrik då Ingvars far Olle blev delägare och för att 1954 ändra namnet till ”Emmaljunga skofabrik” som förblev så och i familjens ägo till dags dato.

”Slippers” blev en storsäljande produkt.

Ingvar värderar sina maskiner minst lika högt som sina svärsöner, Mats och Sven, som kommer att driva skofabriken vidare. Emmaljunga skofabrik är i allra högsta grad aktiv och årets efterfrågan har gjort att materialet börjar tryta. Visst är vi stolta över att ha både den största och den minsta fabriken på hemmaplan!