Inte bara vävning, mycket annat fanns i Glimåkra

GLIMÅKRA. Hösten är lika spännande som alltid fastän det går mot mörkare tider. I torsdag styrde jag och några andra damer bilen mot Glimåkra där var det årets höjdpunkt för alla som är intresserade av vävning mm, nämligen årets Glimåkra vävdagarna gånger tre. Olika lokaler där utställarna har packat upp sina alster men oftast på samma plats som tidigare år. Och service ingår ju man kan åka vävbuss mellan alla vävstationer som är utspridda i byn och vävpasset som inträde löper över tre dagar.


Vävtillbehör

Inne på danspalatset Granada fanns det mycket att titta på. Dessa helt fantastiska utställare som ger oss kunder svar på alla våra frågor angående kvalité på garn, färgnyanser och visst får man svar på nästan allt. Helt otroliga vad dessa mässfolk kan inom vävkonstens allehanda ting. Att känna på kvalité, prata om det med folk som vet vad som gäller.


Vävgolv

Många kvinnor som är här idag har ju detta fenomen gemensamt att väva, tillverka nåt som man kan använda i hemmet. Som tillför mej men också många fler som får se dessa fantastiska arbeten som kommer många till godo samtidigt som man får en gammal tradition vidare. Pst! Några män syntes här, kanske de också är intresserade av vävteknikens underbara värld eller var de med som sällskap?


Vävmatta

En vacker vävd matta i härliga nyanser i blått, svart och grått att hänga på väggen hemma eller i en större lokal offentligt. Mattor kan passa på golv också men de e ju nästan synd att trampa på. Framför på bordet ligger det flera arbete med samma teknik fast med en annan uppbindning på solv och trampor. Färg och med former blir ju då annorlunda.


Kuddvävsvy

Mycket som finns här idag handlar om garnmaterial i olika tillverkningssätt/stocklek, att användas till broderi som det visas här. I vackra färgtoningar som framhäver just det mönster till max.

Vackra dova färgnyanser sytt i en teknik som kallas för tviststygn. Varor som är till salu färdigsydda eller kan man köpa för att tillverka själv, allt från kuddar till väskor, bonader men också garn till bildvävning på ram. Och kuddar förstås i olika storlekar och i utförande.


Väggblås

Uppe på vävmuseet fanns det mera i vävteknikens underbara värld, i det fanns det bland annat utställare från Glimåkra folkhögsskola med flera. Den här väggbonaden är någon annans, vävd i ljust material med lite annorlunda teknik. Rolig skapelse som lyfter rejält.


Vävbrosch

Nästa påhittiga försäljare skapar och tillverkar färggranna saker som kan användas i det oändliga. Bara att komma på en sån grej och visst är de vackra att titta närmre på, wow. Uppfinningsrikedomen den är stor på ett sånt hära ställe.


Vävhattar

Lite längre fram i lokalen kommer ytterligare en teknik som är från långt tebaka nämligen tovteknik. Som lever kvar även idag genom kurser som hålls och genomförs. Sättet att tillverka är ju nog densamma även om slutresultatet blir olikt som förr. Verkligen snygga objekt som vana händer har format till förtjusande hattar. Ett plus för de fantastiska dekorationerna som man kunde köpa till. Visst e dom snygga.


Väggkrans

Visst nu när det snart lackar mot jul så kommer det många nya ideér till även på en vävstuga, tankar blir till verklighet. O visst är har många vackra alster och det värsta är ju att jag inte kan ta med allt som dessa flitiga damer tillverkar. Men en kommer här i alla fall hoppas att ni kan se denna underbara sak, nämligen en vävd och med ryaknytar gjort till en vägg/dörrkrans. Helt magisk ä den. Gjord i, som jag tror, papperssnöre klippta i olika längder/färger, snyggt. Men framför allt nytänkt.


Väggspel

I vackra färger och en magiskt härlig lek och med friskt vågat utförande så behöver denna ting inte fler ord, den talar för sig själv.


Vätakrundel

Kursdeltagarna på Glimåkra folkhögskola har ju många saker på utställningen och en av dessa är den här rundeln som snurrar runt så sakta med de vävda lite bredare banden. Där deltagarna har gjort ett varsitt vävband i färger men också med olika mönster på. Sammansatt i en rundel, bländande vackert påhittat. De brukar alltid vara något annorlunda med dessa elevers arbeten. Maffigt.


Stickat

I den gamla fabriken där Glimåkra glasbruk tillverkade glas i dess olika bruksföremål fann jag en härlig och rogivande plats. Med garner tillverkades det vantar, tröjor i pippimönster och färger. Här var det blandat, keramik, stickat för stora och små, mössor och mycket mera. Återanvändnings kassar gjorda i plast men också en virkad luciakrona som prydde bordet elegant. Jag har fått med en liten del av allt som fanns här idag, i år har jag försökt att ta med det där lilla udda väl värt att titta på.

Heldagen i Glimåkra går mot sitt slut, måste bara få säga ett tack för den goda maten på Västergård och den underbara gofikan uppe på andra våningen på vävmuseet, de värmde och smakade superbt. Tack till dessa eldsjälar som håller traditionen levandes.

Top