Ny bygdebok från våra trakter

Skriv ut

VIKEN. Min bok ”Sädeskärvarnas tid” handlar till stor del om livet förr i små byar i norra Skåne. Sädeskärvarna har fått bli tidsmarkering. Den här typen av böcker skrivs ofta av män som behandlar områden de bäst känner till. Här har jag lyft fram företeelser där kvinnor och barn varit involverade och i vissa fall varit ensamma utövare.

Mycket gäller generellt för norra Skåne. Exemplen kommer från olika byar och orter inom området.

Några exempel från Vittsjö, är bokens omslag med motiv från Oretorp, byggteknik från Kraxeboda och Pjäcket. Ett avsnitt berättar om hur det var att gå i skolan i Vittsjö på 1910-talet. Jag har följt några av Märta Måås-Fjetterströms vävflickor från 1910-talets vävskola i Vittsjö och sett hur de använde sina vävkunskaper som yrkeskvinnor. Den unga Sofie från Porrarp lämnade Sverige på 1880-talet. Hon återvände aldrig men från 1940-talet finns ett bevarat brev som visar något om hur hennes liv gestaltade sig i USA.

Från Bjärnum och dess närhet finns bl.a. exempel på möbeltillverkning och inredning. Första avsnittet handlar om småbruk och mjölkbönder som fanns i varje by.Här behandlas mat och självhushållning samt kläder och andra textilier. I nästa avsnitt finns exempel på olika bostäder och byggnadstekniker. En stensatt gårdsplan för tankarna till dramatiska händelser på 1600-talet. Här finns exempel på hur en gammal allmogeträdgård kunde vara anordnad. Några olika möbeltyper är också dokumenterade.

En avdelning handlar om att vara barn. Det kunde gälla både lekar och att hjälpa till hemma. Både hel- och halvtidsläsande folkskola har behandlats. En del tonåringar sökte sig till läroverket i Hässleholm som hade många pendlande elever. Det var vanligt att barn också gick i söndagsskolan. Lite info om när polion grasserade finns också med. Det finns exempel på hur det sociala livet kunde gestalta sig med stora bjudningar vid födelsedagar och begravningar. Några minnen från Andra världskriget visar hur vi påverkades.

Arbetet avslutas med en presentation av några personer jag minns eller har hört talas om. Boken med 216 sidor och ca 300 bilder finns att köpa bl.a. på Bjärnums museum och Blomsterhandeln i Vittsjö.