Svenska pärlor

Skriv ut

På väg till o från Campingclubens Riksträff utanför Söderköping i Östergötland har vi sett mycket fin natur på östra sidan av vårt vackra land. På vägen upp besökte vi Virserums konstgalleri, där var flera museer varav ett stort telefonmuseum som var startat av en enskild person.

Det är Sveriges största telefonmuseum, startat 2001, med telefoner ända från 1892 varav 700 mobiltelefoner från 1956 o framåt, samt 300 fasta telefoner och en del annat.

Färden fortsatte sedan norrut förbi Vimmerby till Horn och en väldigt trevlig camping som även har stugor. Vi gick en trevlig promenadväg till Horns kyrka där vi såg något märkligt som vi inte har sett tidigare. Stora delar av kyrkogården bestod bara av grus/singel utöver gravstenarna. På gångarna var det grus, gravarna var upphöjda med nersänkta rännor mellan gravarna.

Utanför kyrkogården var en liten trädgård till minne av Kisamor. Kisamor (Maria Jaensson 1788-1842) var en läkekvinna i gamla tider. Vid trädgården var en rund sten omgiven av 1.144små ”komperstenar”, lika många stenar som antalet Hornbor som utvandrat från Horn under nödåren i slutet av 1800 talet.

Vi körde vidare på en mindre o naturskön väg och kom tillslut till Linköping o Flygmuseet. Flygmuseet visar inte bara gamla o historiska flygplan utan även krigshistoria som att andra Världskriget kostade 60-70 millioner människoliv, de flesta var civila.

Nu kom vi till målet för resan MHF:s Camping Clubs Riksträff i V. Hoby vid Söderköping. Vi gjorde tillsammans med vänner en tur till Söderköping och undrade varför vi inte har varit i Söderköping tidigare, denna underbara lilla stad med sina smala gränder och underbara små idylliska hus.

En härlig syn var att se när båtarna slussades på Götakanal.

Efter Riksträffen körde vi till St Annas skärgård via Skällvik och en mindre väg norr om den stora vägen, en väg som med sina kurvor runt ekbackarna gav fina och natursköna vyer. Framme vid hamnen höll vi ett par timmar o bara njöt av utsikten sen körde vi en liten bit till campingen där vi fick en alldeles utmärkt plats med utsikt över skärgården.

Nästa dag fortsatte på mindre vägar nära kusten mot Kalmar via Valdemarsvik o andra små fina orter och idylliska vägar, det var mycket lite vi slet på E22ans asfalt. Komna till Kalmar körde vi vidare till Öland o Bykselkrok på norra Öland. Vid Bykselkrok är stora klapperstensfält i sanddyner. Trollskogen. På norra Öland finnsTrollskogens nationalpark med ett naturrum.

Det är verkligen en trollskog med dessa stora vindpinade o krokiga träd. På Ölands västra sida vid Byarums Sandvik finns ett område med raukar,men dom liknar inte raukarna på Gotland.

Den som inte vill köra över till Öland kan stanna på parkeringen o ställplatsen vid brofästet och ta en skogspromenad, det är nästan som en liten trollskog även där. Kalmar. När vi skulle besöka Kalmar slott var där så många bilar så vi fick köra långt innan vi kunde parkera. Varför var det så mycket folk jo det var en Van Gogh utställning på slottet ochen sandslottsutställning en bit från slottet. Där var sandslottsbyggare från bland annat Mongoliet, Ryssland, Italien o Sverige.

Nästa övernattning blev på Nybro lilla fina camping. Dagen därpå besökte vi först Målerås glasbruk och sen Kostas glasbruk. En erfarenhet från denna semester är att ligger man på campingplats utan att använda ström så får man oftast bättre o inte så trång plats. Som vanligt, Googla på orterna och få se o veta mer.