Skriv ut

VITTSJÖ, VERUM, BJÄRNUM. Den belgiske demografen Michel Poulin myntade begreppet ”blå zon” 2004 när han presenterade fem platser i världen där människor blir exceptionellt gamla och samtidigt är friska med låg frekvens av demenssjukdomar.

100-åringarna har fördubblats 
I Sverige har antalet hundraåringar mer än fördubblats från år 2000 fram till i dag. Det finns i genomsnitt 20 ”hundraplussare” per 100 000 invånare i Sverige.

I Vittsjö har 23 personer fram tills idag upplevt sin 100 årsdag och flera har även passerat 105 år.

Journalisten och författaren Henrik Ennart var nyfiken på om det kunde ­finnas en blå zon även i Sverige. Och det gör det.

– I ett sammanhållande band som sträcker sig från Öland rakt västerut över södra Småland och ned i nord­östra Skåne är andelen hundraåringar ”skyhögt”, säger Henrik Ennart som presenterar sina uppgifter i boken ”Åldrandets gåta”.

Med sina åtta hundraplussare sticker även småländska Markaryd ut rejält i statistiken, vilket ger ett jämförelsetal på 84 personer över 100 år per 100 000 invånare. 
Det finns många teorier om varför, arv, miljö, gener, kost och religion. 

– Det verkar finnas någonting som ­påverkar livslängden i de här regionerna. Vi kan inte säga vad det är. Det ­behöver inte vara generna. Det kan ­vara någonting i miljön, kanske vatten­kvaliteten eller livsstilen, säger demografen Örjan Hemström på Statistiska centralbyrån i boken ”Åldrandets ­gåta”.Flera högt ansedda vetenskapsmän tror att den första 200-åringen redan är i livet och några spår att vi snart kan bli betydligt äldre än så.
– Det är ganska troligt att något i dag ganska litet barn blir mer än 200 år. Det förutsätter förstås ett större genombrott inom ett forskningsområde där vi i dag kan ana sådana möjligheter, ­säger James Vaupel, en av vår tids mest kända demografer som har grundat det världsledande Max Planck-institutet i Rostock i Tyskland.
Kan den blivande 200-åringen finnas i Sveriges blå zon? I Markaryd eller Vittsjö/ Bjärnum kanske? Förutsättningarna verkar goda.

Det som utmärker folket i de så kallade ”blå zonerna”
De; Håller kroppen i rörelse, Är sociala och integrerade, Äter mycket grönsaker, Undviker stress, Äter sig mätta till 80 procent, Kött äts bara ibland, Måttlig vinkonsumtion, Meningsfull tillvaro, Familjen prioriteras, Låg andel är rökare, Grödor är en stor del av kosten.

Enligt Wikipedia är Blå zoner ett demografiskt och/eller geografiskt område i världen där människor lever mätbart längre. Konceptet växte fram ur ett demografiskt arbete skapat av Gianni Pes och Michel Poulain[1], som identifierade Sardiniens provins Nuoro som den region med högst koncentration av manliga hundraåringar. Dan Buettner, som etablerade begreppet, identifierade fem hot spots och erbjuder en förklaring baserad på empiriska data och förstahandsobservationer till att dessa populationer lever friskare och längre liv.