Före detta nunna besökte SPF i Vittsjö

VITTSJÖ. SPF har sitt novembermöte inne på träffpunkt Linden, en lite lagom lokal för de drygt trettio pensionärerna som har kommit hit idag.

Ann-Marie Ström hälsar alla välkomna till den här stunden och ger information om vad kommer att hända här idag. Hon berättar även om en resa in till Hässleholm som innehåller både utställning på Kulturhuset men också en lättare brunch på ett av stadens nya ” café Noimi. Anmälningslistan skickas runt tillsammans med listan för årets julbord med underhållning. Men nu så lämnar hon över ordet till en av mötets höjdpunkt nämligen….

Lydia Svensson

Dagens höjdpunkt är den före detta nunnan Lydia Svensson, hon börjar sitt anförande med att läsa ”Tankar om livet” från sin egen bok med orden Med min skyddsängels kärleksfulla hjälp valde jag våren 2017 att efter tjugoåtta år som nunna börja om mitt liv igen utanför klostret. Och som hon säger Utmattad men trygg. Slutkörd men öppen. Tilltufsad, med förnyad styrka, jag vandrar vidare på bönens väg med tillit och glädje. Många kloka och tänkvärda ord.

Lydia fortsätter att berätta om hennes liv inom murarna i klostret Vadstena, hon betonar att hon aldrig har ångrat dessa år. Men med åren så ändrades hennes arbete till att bli för mycket, orken börja tryta, ensamheten gjorde sig påmind. Vidare så berättar hon att hon känner sig älskad, inte övergiven, är ingen trostvivlare men livet återkommer så sakteliga med nya utmaningar för henne. Hon känner tillit till människor, tacksamhet och jag får lära mig uthållighet, säger hon.

Till sist så berättar Lydia att efter så många år inom klostrets väggar fick hon börja lära sig mycket av det vi tar för givet att alla människor kan. Lydia arbetar nu på att komma tillbaka till ”personen Lydia ”.

Slutligt så var det en mycket intressant timme där man fick lite inblick i hur det fungerar innanför dessa klostermurar med allt vad det innebär att vara en självförsörjande enhet. Där det utökades/öppnades de sista åren en del av klostret för allmänheten med återhämtningsplats för stressade.  

En intressant föreläsare att lyssna på och en hängiven troende person som utlämnade en stor del av hennes eget liv som har varit arbetsamt och strävsamt men hon har ändå sitt positiva sinne kvar. Naturligtvis fanns det frågor från pensionärerna och samtliga frågor blev besvarade av Lydia. Stort tack och en varm applåd de var hon värd, tack.

Alltid lika roligt för föreningar att det kommer folk till de olika möten som anordnas i Vittsjö, för det ligger arbete bakom för att allt ska fungera bra. Nu serveras det bredda smörgåsar med en liten kaka till. Det smakade ljuvligt. Och det var flera som tyckte precis som vi de var också nöjda med Lydia Svensson, dom tyckte att hon var bra/intressant och en härlig medmänniska som lät oss följa med på en resa och det blev en givande stund.

 

Top