Vittsjöbygden på 50 - 60 talet

VITTSJÖ. Man skulle kunna tro att Vittsjöborna gått man ur huse för att kommat och titta på film om Vittsjöbygden på 50-60 talet. Och det var en glatt överraskad Claes Ruderstam som hälsade oss alla hjärtligt välkomna till denna kväll i Församlingshemmet, men med ett speciellt välkommen till Christer Lindqvist som gjort denna kväll möjlig.

Filmvisningen kan börja

Hans far Oskar hade under flertalet år varit ute med sin 8mm filmkamera och filmat olika händelser i Vittsjöbygden. När Christer hittade alla dessa mindre filmrullar ställde han frågan till sig själv, vad ska jag göra med alla dessa? Kasta eller göra något annat? Vi är säkert många som är glada över att det blev något annat av alla dessa filmrullar. Christer ville också veta under filmens gång om det var någon som visste något om filmsnuttarna som visades.

Christer har suttit under ett par månaders tid under året (2019) och tittat igenom och satt ihop olika filmsekvenser som till slut blev det som vi fick se denna kväll. Det som vi fick se denna kväll hade totalt blivit 1½ timmes visningstid.

 Förväntansfull publik

Svart-vitt och en och annan i färg men helt utan ljud men det gjorde absolut ingenting för medan vi tittade så kunde det komma en och annan kommentar från publiken.
Det vi fick se spände sig från 1951 till 1975 och det vi fick se var bland annat detta:
Sommar 1951 som övergick till Severin och Axel i snösvängen 1951.
Ramsågning Ekholmen-Gundratsorp. Vi fick även se när den sista sågningen gjordes av Gottfrid. 1966 stod det i texten till filmen, men då kom det en upplysning från en av åhörarna att 1966 kan det inte vara för Gottfrid avled januari 1964. Denna information var viktigt för Christer så då måste filmsekvensen vara från 1963.
1953 – Dansfest vid Gåsadammen och schackspel, barnen var utklädda till levande schackpjäser och själva schackspelarna stod på ett poduim och ”flyttade” sina pjäser.

Det fortsatte med: Folkdanser svenska och utländska, Midsommarparad, Midsommarfester, lastbil i diket, skogsbrand i Snärshult, Brandövning i Malseröd och NK-huset i Vittsjö, Brandkårens fisketävling i Vittsjön, kändisroddfest i Gåsadammen, Potatisplockning i Malseröd, Kyrkoherdeisntallation, de gamlas dag, Söndagsskolans dag med vandring genom byn till kyrkan. Folknykterhetens dag på Skansen. Sista sekvensen som visas är från söndagsskolans dag 1975.

Ja, listan kan göras lång men den filmsekvensen som jag tog till mig allra mest var den från 1956 när Vittsjö hade sin enda karneval. Tänk vilken kreativitet det fanns, vilket engagemang bland alla ortsborna. Helt fantastiskt.

Med med så mycket folk i lokalen krävdes det en paus i ”halvlek” innan vi så fortsatte. Stort tack och varma applåder till Christer när så det hela var slut. Claes överlämnade en gåva till Christer från Hembygdsföreningen och Christer i sin tur överlämnade den äldre skatt med filmrullar och ett modernare snitt i form av en så kallad sticka till Claes och Hembygdsföreningen.

överlämning av filmskatter

Sist men icke minst vill jag framföra ett stort personligt tack till alla er inom Hembygdsföreningen som på ideell basis ställt upp och bakat och som såg till att det kom fram fika till alla efter filmvisningen.

Då denna kväll väckte ett så stort intresse så har det lovats en extraföreställning och den kommer att gå av stapeln den 13 januari 2020.

 

Top