Vittsjö GIK är unikt med både Gothia och Allsvenskan

VITTSJÖ. Allsvenska damfotbollen i Vittsjö har sitt ursprung från 1979. Det var då Gunnarsson/Olsson började träna upp just flickor för flickfotboll. Sen har det liksom bara fortsatt med Gothia Cup och Allsvenskan. Om dessa 40 år berättade Anders Thall vid sopplunchen i församlingshemmet. Inte nog med det han försökte också sia om Allsvenska i Vittsjö!

Vid sopplunchen denna torsdag serverade Eva och Sven Andreasson givetvis smaklig ärtsoppa!


Anders Thall som med inlevelse berättade om Damallsvenskans verksamhet.

Före måltiden var det unisona psalmen Saliga visshet. Efter måltiden kom Anders Thall för att berätta om Allsvenska damerna i Vittsjö. Visserligen är Anders importerad från Klippan men han blev intresserad även av damfotbollen där han strängt taget bevistat de allra flesta av deras matcher. I alla tiden har Damfotbollen befunnit sig i lägre”klass” än herrfotbollen. Dråpslaget kom då Fotbollsförbundet ansåg att fotboll på idrottsparken var omöjlig då det saknades tak över en del av läktarna trots att damlagets fotboll hade ett besöksantal snitt på 844 besökare.

Befolkningen blev upprörd av detta beslut från Fotbollsförbundet med syfte att slå ut mindre klubbar på landsbygden. Då tände det till. På tämligen kort tid ordnades tak enligt Fotbollsförbundets anvisningar och Allsvenska damerna kunde fortsätt att spela på hemmaplan. Frågan är vad allvisa förbundet kommer med för ny käpp i hjulet för för att slå ut Lilla silver medaljörerna? ­

Vittsjö GIK är unikt, sa Anders.

Han prisade också tränaren Thomas Mårtensson som utöver sitt ansvarsfulla jobb också är en verklig person med människosyn. Han kan på ett fint sätt förklara varför den av de 18 spelarna inte blev uttagen i laget! Anders framhöll vidare att damerna i Allsvenskan lever hela dygnet för sin fotboll, antingen de äter eller sover finns tankarna på fotbollen. Spelarna i damlaget lever verkligt familjärt liv!


Även dessa besökare lyssnade med intresse till Anders Thall

300 klubben är en viktig grund i Damallsvenskan. Dessa medlemmar har ständig jour för att stötta upp i alla lägen! Det gäller inte minst den ekonomiska sidan. Större klubbar har ofta sina bidrag serverade på guldbricka medan Vittsjö får kämpa. Anders konstaterade vidare att det är upp till manliga spelare att starta upp även ett damlag!

Tillfälle gavs att köpa Anders bok om damfotbollen; Vi hänger med!

Sopplunchen avslutades med duett av Sam Larsson och Mats Lunnergård: Flyttfåglarna. Kerstin Sturesson höll dagens andakt som innehöll ”spelregler” både för fotboll och mänskliga livet. Sammankomsten slutade unisont med ”Må din väg”.

Top