Krokning och nålbindning

VITTSJÖ. Vad är då detta ? Jo, det är två äldre handarbetsformer som inte många håller på med idag. Träffpunkt Linden hade bjudit in Kristina Blomberg från Emmaljunga som kunde berätta mer om denna form av handarbete. Dom som sedan ville kunde få prova på .


Kristina visar lite av sin ”handkraft”

För min egen del så hade jag inte tidigare hört talas om nålbindning och kunskapen i detta ämnde var därmed noll. Krokning hade jag stött på en gång tidigare när Kristina visade sina alster vid Hembygdsstugan i Emmaljunga. Nålbindning – vad är då det?

När man ska göra något i nålbindning krävs en speciell nål och ullgarn – då man syr på ett speciellt sätt. Och det vet man att när man ska sy något så kan tråden inte vara allför lång och detsamma gäller här. När man så ska ta mer garn så tvinnas/tovas ändarna ihop. Det är ett tidskrävande arbete så det mesta som görs i denna form av handarbete är mössor och vantar.


Nålbindning


själva nålen

Men Kristina som är en nyfiken , inspirerad person, gav sig på ett projekt som tog henne 6-7 månader att fullfölja och resultatet blev en fin värmande kofta och den lär nog vara den enda i sitt slag.


Kristinas värmande kofta

Krokning är ett handarbets som är på väg tillbaka. I mitt tycke betydligt enklare än nålbindning. Till detta behövs en längre form av virknål och ett garn du tycker kan vara lämpligt beroende på vad som det är tänkt att bli. Hur mönstet blir är helt beroende på var i arbetet maskan plockas upp.


Krokning

Kristina hade tagit med några böcker som visar hur man går tillväga samt en och annan beskrivning.


Böcker i nålbidning och krokning

Efter vi hade fikat tog Kristina fram fyra medhavda kassar. Innehållet i dessa lades ut på borden och då blev det ett livligt diskuterande vad de olika attiraljerna hade använts till. Och så var man ju lite nyfiken vad som fanns på de andra borden så då fick man gå dit och titta. Efter en stund så tog Kristina fram små lappar och läste upp vad där stod och då skulle vi visa upp just den saken vi trodde eller visste vad det var. Riktigt roligt var det.

Till sist var det som så att Kristina hade med sig äldre verktyg som hon gärna ville veta vad det var för något och vad hade dom använts till. Tyvärr kunde ingen av oss som var där komma på något men det kan kanske du kära läsare. Om du vet något så får du gärna ringa eller sms:a till Kristina på hennes mobilnummer 0702 438686.


Någon som vet något om dessa verktyg?

Top