Julmarknad i Göteryd

GÖTERYD. Vid den här tiden på året så kommer påminnelse om att nu är det dags igen med julmarknader för hugade köpsugna människor. Jag är inget undantag jag gillar att hitta nya julmarknader som för mig är nytt område.

I år så styrde jag bilen till ett samhälle som heter Göteryd en liten by i Småland men med många eldsjälar som hjälps åt så att det mesta funkar bra. Visst regnet det öste ner men det fixade vi ändå med både keps och regnhatt. Många av hantverksknallarna fanns ju utomhus under tältduk, andra var inomhus.

Kaffestugan för hugade spekulanter den fanns inne i den gamla slöjdskolans lokaler. Därinne lyste det vackert med tända ljus och doften av kaffe tilltalade många besökare. Utanför salufördes det också dörrkransar, stöpta ljus i vackra former, karameller i strut och friterade Donuts med flera smaker och i ett annat tält fanns Göteryds hembygdsbok för 2019 till försäljning.

Det fanns mycket att fotografera det finns ju en röd tråd genom det hela, jultema i många konstnärliga utförande som de här vackra figurutsågade adventsljusstakar och julgranar mm och alla är riktigt detaljerade.

En annan konstnär saluförde olika ting som var tillverkade i glas. Färgglada stjärnor, julgranar men också halssmycke, armband mm, tillsammans med bokmärke alla gjorda i glas. Härliga julklappstips till dom som har allt.

En glad man i svarta kläder och i hög svart stormhatt visade sin produktion i smyckesväg det mesta i halsband kedjor, armband, små figurer/ringar i glänsande silverfärg men också en medeltidsmössa (tror jag) i blänkande silvrig nätförsedd huvudbonad, lite udda.

Visst bör vi tänka lite på tomten, han vill säkert ha lite gröt efter allt arbete med julklappsutdelning. Fanns både handmålade skinkfat men också målade grötfat i underbara äldre julmotiv som jag tycker hör julen till, vackert målade var allt på bordet.

Vid ett annat bord fanns det tillverkade målade katter till bruksföremål i olika storlekar, andra småsmå garntomtar gjort för granen, även prydnadstomtar och dörrtomtar. Här bjuds det på pepparkakor minsann.

Tovat till mössor, sockar i glada färger passade ju bra, för bakom disken fanns tomtemor med ett glatt humör. Stickade strumpor i härliga mönsterkombinationer med långa skaft, ljuvliga och vackra små hänge gjorda med pyttesmå pärlor och julgranskulor i många kulörer att ha som öronprydnad.

Inne i det ena huset kom jag i snack med en dam som stickade ihärdigt på ett skaft som sedan skall bli en strumpa. Hon berättade att det var femte året hon var på plats lika många år som hembygdsföreningen i Göteryd anordnat denna julmarknad.

Pyssel för stora och små har kommit tillbaka, en trevlig stund som kan tillbringas med barn eller barnbarn. Pappersremsor som viks till stjärnor i olika färger, glitter och glamour att hänga i tallriset eller i julgranen små som lite större.

Top