Brazil Jack

FARSTORP. Föreläsningsföreningens Kim Pettersson hälsade alla välkomna och naturligtvis ett särskilt välkommen till kvällens föreläsare.

Skådespelaren, författare som skrivit en romantrilogi om en cirkusfamilj, en fantastisk berättare, varietédirektör, cirkuskonferencier och listan kan bli lång. Med ett djupt engagemang för släktens historia berättade Tony utförligt om händelser i familjerna.


Tony Rhodin tusenkonstnären kom till Farstorps Bygdegård.

Här samlades ett 40 tal personer som också skulle få ta del av resan ända tillbaka på 1500 talet. Fram till Bracil Jacks inträde på arenan så passerade det många olika personer allt från präster, köpmän, dansös vid kungliga operan och ingift adelsdam och någon köpte sig till och med titeln Baron.

Den 28 september 1871 föddes Carl Max Alexander Rhodin. I unga år kallade han sig Max Rhodin. Max föddes i Norge men ganska snart flyttade familjen till London där föräldrarna hade engagemang på Polytechnic Theatre. Familjen flyttade vidare till Köpenhamn där fick Max tillfälle att spela rollen som Napoleon.

Under tiden som föräldrarna turnerade fick Max sin utbildning på internatskola i Danmark. När Max var 15 år så kom Cirkus Bergman till skolan där Max gick. Han avbröt sina studier, sålde sina skolböcker och följde med cirkusen.


Max träffade också på ett romskt sällskap, då blev han Zigenarprinsen Caroli Dimitri.

En dag lämnade han brådstörtat sällskapet, de ville han skulle gifta sig med direktörens dotter.

Nu återvände Max till Sverige Göteborg och Stockholm och nu hade han tagit artistnamnet Carlo Roodini och fick anbud att spela på ”Bellinos Taverna”.


Våren 1899 tog Max sig artistnamnet Bracil Jack som han bar fram till sin död.

Nu växte cirkusen och han engagerade bland andra artister som Alfred Schneider med 25 lejon och en hel trupp med indianer från Kanada. Han köpte en uppsättning med hästar och då spelades det upp stora vilda västern äventyr i manegen.

Då levde Brazil Jack i Norge i Mjövik med sin stora familj. Det slutade med att cirkussekreteraren Nielsen som fått skrivit över hela cirkusen och hela bohaget på sig behöll allt och lämnade sin direktör utblottad.

1916 började han på ny kula genom att lämna Norge och fru och sju barn för en tillvaro i Sverige. Hans nya kvinna i Sverige Iris Sibylla Antoinette och Brazil Jack fick barnen Olof Trollheimen”Trolle”, Teddy “Vitali”, Anna Maria Lillebil och Carl Jack. Så blev det tivoli,djurförevisningar,utescen med artister som Gösta Ekman och Edvard Persson.

Nu hade äldste sonen Trolle Rhodin vuxit till sig och han hade helt andra planer. På hösten 1941 i Rörsjöparken i Malmö försökte Trolle sig på att spela enbart cirkus. Efter mycket tjat gav Brazil Jack upp och det visade sig att det var det bästa för Trolle visade sig vara en cirkusman som skulle få den svenska cirkuskonsten till att blomstra.

Tonys pappa Teddy Rhodin blev dansör och var anställd på Stockholms Operan som premiärdansör i många år. Lillebil Rhodin hade Sveriges minsta cirkus och var lindanserska, hunddressör och fältartist där hon uppträdde tillsammans med Ulla Billqvist. Carl Jack blev schimpansdressör fram till 1960 då det blev förbjudet att visa djur på cirkus.

Stort Tack till Tony Rhodin för berättelsen om så många livsöden och så spännande historia om Brazil Jack. Brazil Jack dog i Malmö 1952.

Sven Arne Nilsson Farstorps tackade för en fantastisk berättarafton.

Top