Santa Maria, Sal, Kap Verde, november 2019.

Skriv ut

Santa Maria. Det var inte bara kändistätt i Santa Maria det vimlade också av restauranger, många med Italiensk framtoning men även med lokal och traditionell mat.


Lokal böngryta med grönsaker och grillad tonfisk 

"No stress" är ett signum för denna plats, till och med de lokala försäljarna har en avslappnad attityd och är inte påträngande eller tjatiga, men börjar man verka intresserad kan det bli en annan sak. Betydligt bättre än i de flesta länder som riktar sig hårt mot turismen i alla fall. "No stress" kan vara lättare att förstå när man ser de fantastiska sandstränderna och det fantastiska vackra havet (+27 när vi var där).


Från den 'blåsiga sidan' perfekt för Kitesurfare och långa strandpromenader utan trängsel

En speciell sak med Santa Maria är att det ligger på en stor udde så man har i princip havet på tre håll, en sida med kraftiga vågor, en med mer moderata vågor och en sida som är mycket lugnare, blåser gör det överallt.


Det går också bra att bada från stränderna inne i Samta Maria, detta är bredvid piren och här är det lugnt, men inte trångt.

Lokalbefolkningen samt de inflyttade, framförallt Senegaleser, som arbetar i butiker eller hotell och restauranger är överlag väldigt intresserade och fortfarande nyfikna på de här konstiga turisterna som lägger sig i solen och bränner sig.


Sola i sin ensamhet mitt på stranden (det låg en restaurang 20 meter bakom)

Om man skulle vilja ta sig runt med en hyrbil så är det inga problem med det, trafiken kan absolut mer beskrivas som gles än tät. Vill man inte köra själv så finns det mängder med privata småföretag som erbjuder dig precis vad du vill ha. Det är helt onödigt att boka för ett högre pris hos "din" resebyrå, det kan hända att du hamnar på samma resa ändå men till ett lägre pris! Att ta transfer från flygplatsen till Santa Maria är billigare (15 Euro enkel resa) än att åka transferbuss, med taxi kommer ni direkt till ert hotell.


Från Santa Maria till denna paradisstrand kostar det 4-5 Euro med taxi.

Vi märkte inte av några myggor men däremot finns det alltid småflugor som vill dela dryck med dig, man lär sig fort att täcka över glaset eller karaffen!


Här äter vi en härligs bläckfiskgryta på strandrestaurangen, notera glasunderlägget över karaffen med Sangria...

Överhuvudtaget känns det avslappnande och tryggt på Kap Verde. Om man vill resa all-inclusive så finns det många hotell som erbjuder det. Nackdelen är att de samtliga liger några kilometer bort från staden och det är nog lätt att tappa känslan för landet. När vi gick efter stranden så passerade vi två gigantiska RIU hotell, den strandbiten var den enda strandbiten med trängsel...


Ett alternativ till hotell kan vara att hyra en lägenhet på stranden, 70kvm och plats för minst fyra. 13.000/per månad och lägenhet (+flyg så klart)

En upplevelse man måste göra minst en gång, gärna fler, är att gå ut på piren i Santa Maria. Där lägger de lokala fiskarna till och rensar sin fisk och säljer den direkt på piren. Senare under dagen kommer de som fiskat tonfisk in och rensar och filear sin fångst. Allt sker på piren och det är helt ok att gå runt och fotografera fisken, ska du fotografera människorna så är det artigt att fråga om lov, du får säkert ett Ja.


Här rensas det tonfisk i flygande fläng, tonfisk och svärdfisk var billigt här!

Detta var lite blandade och ostrukturerade tips, vi bodde förresten på Ouril Pontão, utmärkt läge och lagom stort hotell med helt Ok frukost, det var här vi mötte Glenn Hysén.


Lite mer otraditionella val på frukostbordet.

Det är min förhoppning att bildkommentarerna ska ge mer information. Trevlig resa!


Utsikt till vänster från piren, hundarna leker i sanden


En fantastiskt fin, mör och saftig lättgrillad tonfisk


Utsikten från vår balkong

Restaurante Baraondo, fantastisk entrecote, det var här vi hade bordet bredvid Björn och Patricia Borg.


"No stress" - det stämde bra det!


Snälla hundar vid piren

Restaurante Barracuda, fanstastisk tonfisk med sesamfrön och fruktkompott

Även snälla hundar kan behöva gå på banken, i alla fall för att svalka sig!

På piren sker allt möjligt arbete gällande fiske.

Från soldäcket såg man havet åt flera håll, jacuzzi, gym och massage fanns det även att tillgå.