Julens sånger för 42 året i kyrkan

Skriv ut

VITTSJÖ ”Julens sånger” etablerades av kantor Curt Nilsson 1978. I år var det den 42:a högtiden med sång och Luciatåg med Mats Lunnergård som organisatör och körledare. Portarna öppnade en halv timme innan högtiden började och då var det köbildning för att komma till sina platser i helgedomen.

Kyrkokören som via sången förmedlade Advent.

Kyrkokören med inslag av röd färg i klädseln inledde med att sjunga om ”Advent” och tillsammans med besökarna blev det ”Hosianna”. Solisten Rune Svensson, Osby sjöng med sin kraftiga stämma Nu är det Advent och kören fortsatte med ”jubla högt i Advent”. Sen blev det tillfälle för menigheten att stämma in i Gå Sion din konung varefter belysningen dämpades.

Den fina gruppen med Lucia och tärnor.

In skred Lucia Emma Ljunggren med sitt följe sjungande om Sankta Lucia och tog plats under Triumfbågen. Flera av traditionella Luciasångerna framfördes, bland annat Staffan stalledräng varefter följet med stjärngossar tågade ut under tonerna till Luciasången efter det att bibelord lästes om Ljuset som skall tändas.

Per Danielsson och Leif Thorsèn förstärkte kören och orkestern.

Unisont under kyrkans valv ljöd psalmen Nu tändas tusen juleljus. Kyrkokören fick musikalisk förstärkning från blåsinstrument med Leif Thorsèn och Per Danielsson innan Rune Svensson sjöng Jul,jul, strålande jul. Unisont ljöd sången Hans namn skall vara.

Rune Svensson låt sin djupa stämma ljuda i helgedomen.

Stefan Dahlström läste bibeln julbudskap att Tiden är inne. Han berättade även om sin familjs julfirande och poängterade att även han i sin predikan tog ut svängarna liksom en av evangelisterna! Menigheten fick åter tillfälle att stämma in i Lyss till änglasången. Under körens Gläns över sjö blev det åter musik från blåsinstrumenten där sång och musik ekade under valven i helgedomen. Med Sam Larson som försångare blev det La, la, la visan. I orkesterdiken fanns musikerna med förstärkning i vissa akter.

Julens sångers orkester i sitt dike.

Mot slutet av programmet kom åter kören fram med Stilla natt. Helt enligt tradition avslutades högtiden med O helga natt med Rune Svensson och blåsinstrument, trumpet och kornett. Tack förmedlades även till Juhanni och Micke som fördelade ljudet i hela kyrkan. Som avslutning blev det åter unisona psalmen O helga natt.