Min man är ”lampoman”!

Skriv ut

EMMALJUNGA. Johnny Karlsson intervjuas av sin bättre hälften:

När började det hela? 
Det hela började på 1990-talet när jag köpte ett lager med lampdelar, prismor, vekar brännare till fotogenlampor med mera. På den tiden var det populärt med fotogenlampor, men efterfrågan blev som störst under och efter stormen Gudrun. Då var många beroende av lampor utan elektricitet, men många av dessa lampor var i stort behov av komplettering och reparation.

En ovanlig skrivbordsfotogenlampa

Men det slutade inte där? 
Nej, sedan dess har intresset för lampor av alla de slag ökat. Just nu är det inne med takarmatur och ute med bordslampor. Fönsterlampor är populära när mörkare tider kommer. Vårt behov av ljus är väl som störst då.

Lite av lagret

Är det några personer som du minns speciellt som behövt din hjälp?
Det är många besökare som har blivit glada för lamphjälpen och flera har återkommit under årens lopp. Jag minns särskilt ett danskt par som jag hjälpte. De återkom dagen efter med en flaska vin som tack, och lovade besöka mig året därpå också. Även ett par från Mellansverige kunde jag hjälpa. De saknade en mycket speciell prisma till sin kristallkrona, och just den prisman hade jag! Glädjen var stor då de inte hade stort hopp om att hitta den i lilla Emmaljunga.

En liten del av prismorna

Hur ser framtiden ut?
Så länge jag orkar och kan vill jag hjälpa till med att laga och komplettera lampor. Det har blivit min hobby som pensionär. Till följd av denna hobby kan jag inte låta bli att köpa lampor när vi är ute på ”loppisar” och dylika försäljningsställen.

Johnny med en dansk LP lampa som han lagt sista handen vid.