Skrei - den bästa torsken

Skriv ut

VITTSJÖ. Igår skrev jag ju lite om Dyröpojkarnas fisk och skaldjur och bland annat om skrei. Av en ren tillfällighet så hittade jag några bilder från mars 2017 som visar fisken. Det jag egentligen letade efter det hittade jag naturligtvis inte...


"Hovleverantören" Lennart Holl visar upp min beställda Skrei, denna vägde drygt sju kilo.

Vi har en lång skärbräda för fisk men denna gång ville den inte riktigt räcka till. Jag valde att själv filea min fisk, det tar lite tid men jag får ut maximalt med fiskkött.


Det gäller att ha vassa knivar när man ska filea, detta är en finsk Martiini filekniv för fisk, köpt direkt på fabriken i Rovaniemi.


En del av resultatet, mestadels torskrygg av Skrei.

Personligen brukar jag rimma torskryggen så här; Strör över grovt havssalt på alla sidor, riktigt mycket ska det vara, efter 20-30 minuter sköljer jag av saltet och torkar torrt. Steker hastigt endast någon minut för att få yta, sedan in i ugnen på 100-125 grader tills innertemperaturen på torskryggen håller 43-46 grader. Vid denna temperatur är köttet saftigt och skivar sig, kommer temperaturen över 50 grader blir det torrare och torrare ju varmare det blivit.


Här syns det tydligt hur torskryggen skivar sig

Serveras med färskriven pepparrot, skirat eller brynt smör, kapris och gärna lite stekt tärnat bacon eller varmrökt tärnat fläsk. Om man önskar så kan man lägga till lite skivade tomater eller hela småtomater som fått sig en lätt stekning ihop med lite balsamico.