Alf 11 år lärde sig köra bil i grustaget

Skriv ut

MALA. I ett något så när skymt grustag kom inga poliser i mitten av 1940 talet. Om ordningsmakten kommit till platsen hade de nog blinkat till några gånger. En ung yngling på elva år körde lastbil! Det var Alf Andersson som på sittunderlag kom upp så han kunde se över ratten! Grus behövde lastas och transporteras inom verksamhetsområdet. Det blev många och hårda tag i ratten av järn och därtill utan servostyrning!


Alf Andersson 85 år men kört bil i 74 år!

Alf har tidigare berättat att gamla garvade lastbilschaufförer ofta körde fast i grustagets lösa underlag. De blev kanske mer förgrymmade än häpna då en ung pågaspoling erbjöd sin hjälp? Pågaspolingen hade lärt sig att full gas med spinnande drivhjul inte var så effektivt. Med minimalt gaspådrag och gungande rörelser kom ofta fordonet upp ur sin grävda fördjupning. Garvade yrkesförare stängde munnen efter hand sedan förvåningen lagt sig.

Intresse för bilar har funnits sen barndomen och som 14 åring fick han anställning hos Malte Nilssons bilverkstad i Vittsjö. Sannolikt blev det transport med cykel från Mala till Vittsjö. Då Alf fyllde ”lätt motorcykel” klarade han av körkort för detta fordon 1950. Alf stannade kvar på bilverkstaden i Vittsjö tills han ”fyllde bil”. Alla tidigare färder är nu preskriberade!

Under tiden hade verksamheten vid grustaget avvecklats och fadern startade bilverkstad i Mala. Helt naturligt började Alf sin anställning i bilverkstaden. Med tiden blev han ägare till företaget som mest med fem anställda. Åren flyger i väg så även åldern för Alf i Mala. Bilintresset finns kvar och varje dag är det något fordon som behöver tillsyn eller enklare reparation. Då finns Alf redo men nu bestämmer han själv hur lång eller kort arbetsdagen skall vara.


Alf är en av sex skåningar som fått denna utmärkelse.

I samband med erhållet körkort för lätt mc övertalade bilskollärare Oskar A Johansson Alf att bli medlem i MHF. Det var inga problem och Alf har nu varit medlem i denna organisation i 70 år. Här om dagen erhöll han medlemsnålen för 70 år. I hela region Skåne är det endast sex medlemmar som erhållit hedersnålen för 70 års medlemskap.