Socialförvaltningen saknar 20 miljoner

HÄSSLEHOLM. Saknas nära 20 miljoner kronor till socialbidrag. Försörjningsstödet har rakat i höjden de senaste åren. Samtidigt har socialförvaltningen haft en buffertfond bestående av tidigare utbetalda statsbidrag. Bufferten är snart eliminerad, erkänner Robin Gustavsson KD.

”Det är så mycket pengar att det inte går att hantera på ett enkelt sätt”, säger Robin Gustavsson (KD), ordförande i socialnämnden. Foto: Andreas Örwall Lovén

För 2019 budgeterade socialförvaltningen för ett totalt försörjningsstöd på 42,6. Ökningen tros fortsätta eftersom tendensen de senaste åren visar att hushållen är i behov av stöd under längre tid än tidigare.

Generöst har bidrag under åren utbetalts från kommunen. Flera invånare har undrat över ständiga bidrag till personer som anses borde kunna jobba.

Socialförvaltningen har till viss del kunnat luta sig mot ett balanskonto, där man sparat statliga medel och ersättningar som kommunen fick under flyktingkrisen. Denna buffert rymde som mest mellan 27 och 30 miljoner kronor.  För ett halvår sedan återstod 16-17 miljoner kronor. I mitten av februari tros dessa extrapengar vara slut. 

– Vi har känt till att det kommer bli väldigt ansträngt framöver när det gäller försörjningsstödet.

Tiden har kommit ifatt oss, säger Robin Gustavsson (KD), socialnämndens ordförande.

 

 

Top