Minisemester till Karlshamn

KARLSHAMN. För att se och bekanta oss med städer inom en ca tiomilsradie valde vi denna gång att åka till Karlshamn, punsch och emigranthamnstaden på den östra kusten.

Hur kunde vi undvika se texten på huset?

Övernattningen på Vägga Bed & Breakfast var ordnad hemifrån, men var i Karlshamn det var, hade vi ingen aning om. Efter en körning ner till hamnen stannade vi och frågade en dam om hon visste var Vägga B&B låg. Då pekade hon på huset alldeles bakom sig! Och det blev både tack och skratt, för vi var ju där vi skulle vara!

Första dagen tillbringade vi med en stadsrundtur till fots med många vackra historiskt intressanta byggnader. Karlshamn, som från början hette Bodekull, fick stadsprivilegier redan 1664, men flera bränder och pestens härjningar under 1700-talet kunde inte hindra stadens utveckling. Under 1700-talet fanns här över 40 tobaksfabriker och snustillverkningen var känd i hela Europa! Med snus och tobak, två punschfabriker, smuggling samt landets första och största spelkortstryckeri kallades staden för ”syndens näste” (Utdrag från VISITKARLSHAMN 2019). Detta undgick oss!

Våren är på gång.

Istället vandrade vi nästa dag längs strandpromenaden, där vi hela tiden blev omsprungna av joggare. Utsikten var magnifik med vågskvalp i bakgrunden hela tiden.

Hamnen tom på båtar, men full av fåglar.

Emigranter som blickar ut över havet.

Han ser framåt medan hon ser bakåt mot det de lämnar. En tur till Sölvesborg för att hälsa på våra goda vänner från Markaryd. Desireé och Attila Forsman, numera aktiva konstnärer båda två.

Desireè med ett av sina verk.

Attila med ett av sina verk.

Efter konstutställningen körde vi tillbaka till Vägga och vårt fina rum.
Nästa dag blev det hemfärd efter en givande vistelse i Karlshamn. Det finns så mycket att uppleva i vår närhet. Sverige är fantastiskt!

 

Top