Emmaljunga Byalags årsmöte den 24/2 2020

EMMALJUNGA. Årsmötena avlöser varandra och denna gången var det Emmaljunga Byalag som det gällde. Dagordningen godkändes och alla omvaldes.


Hela styrelsen på plats

Verksamhetsberättelsen berättade om att 58 hushåll var anslutna. Hela 18 olika arrangemang genomfördes under 2019, allt från årsmöte, cykelturer, ”snackekvällar” grillkväll, ”ost-och vinkväll”, studiebesök på Emmaljunga skofabrik, NG Madrassers och Cykelverkstadens historia plus en hel del mera.


Alf Svensson antecknar inkommande medlemmars namn inför lottdragningen av två varukassar bland de närvarande.


Zoltan Bogar och Lennart Lindgren blev glada för vinsterna.

Efter övriga frågor blev det fika med mycket prat.


Tony Hadarsson

Tony Hadarsson, chef för Hässleholms fiberverksamhet var näste talare i ett ämne som engagerade de flesta på mötet. Vi var alla lite luttrade eftersom detta var det fjärde mötet kommunen hade om fiber sedan det första för fyra år sedan! Men här kom en man med 20 års erfarenhet och som visste vad han talade om. Han medgav att det var kaotiskt när han började sin tjänst i Hässleholm, men att nu fanns det en projektorganisation som fungerade. Han medgav att ”Det är vårt ansvar att fiberutbyggnaden har blivit försenad och att de ligger 1½ – 2 år efter tidsplanen., men det får vi lämna bakom oss och se framåt istället! (positiv attityd!)

Vecka 48 i år är tänkt byggstart för att få fiber till en station i Emmaljunga. Sedan blir det ytterligare 30 veckors byggstart 2020 -2021 för att få ut fibern till tätortens hushåll. Här förbinder sig entreprenören att arbetet ska utföras inom tidsramen. Annars uppstår vite! Tätorten Emmaljunga först, sedan utåt. Kostnaden är fortfarande 19.000 kr, en otrolig förmån för Hässleholms invånare enligt Tony Hadarsson.

När fibern är dragen till fastigheten tar kommunens ansvar slut och Kommunikationsoperatören tar vid. Nu är det fastighetsägarens ansvar att veta var ledningar och rör finns. (på eon.ledningskollen.se kan man se det, men observera att utsättningen bara gäller i 6 veckor!) När väl dessa ”sladdar” är i huset, ska allt kopplas ihop enligt avtal med Tjänsteleverantören. Tjänster som nu gäller är TV, telefon, internet, larm med mera. Har men redan en router med bindningstid på ex. tolv månader med Telia, behöver man inte koppla in fibernätet förrän avtalet löper ut.

 Många frågor och undringar fick pedagogiska och tydliga svar från Tony Hadarsson. Äntligen fick vi svar på ”vår nivå”. Tack för det.

Mer information finns på fiber.hassleholm.se

Top