Öppet hus vid Vävboden i Hyllinge

HYLLINGE. Vi vävtanter nere i byn, nästan mitt i Vittsjö som håller en del av hantverkstraditionerna vid liv hade vårens lilla utflykt i lördags. Vi styrde bilen mot Hyllinge där vävboden hade sin årliga öppethus för allmänheten.

Vävboden startade 1989 av Kristina Åkerberg i liten skala bara för hennes eget välbefinnande men som hon berättade, sen har det ökat under åren. Idag håller hon två olika kurser i veckan för vävintresserade. På ett litet utrymme har hon planerat väl och många vävstolar får plats. På onsdagseftermiddagar är dörren öppen på vävboden för de som behöver mera garn. Här finns det mesta som man kan behöva.

Många underbara vävalster finns att titta på, härliga färgkombinationer och magiska uppsättningar, härligt. Som här handdukar i färg o ton de e bara te o välja.Visst finns här dukar, löpare tabletter. Allt som kan kittla ens kreativitet, sammetsband med varp blandat blir ju en gosig handduk eller varför inte en vacker handduk i hellinne med en mönsterbård som en röd tråd genom de hela.

En vacker bordslöpare som här vävts i silke och med en vävteknink som heter droppdräll, tunn tråd men med ett fantastiskt slutresultat.

Mattor, ja visst, vi skall ju undvika mattor när vi blir äldre äldre men håll med, alla dessa vackra mönsterpartier tilltalar nog många. En hemvävd matta ligger där den ligger av sin egen tyngd.

Mycket folk och ”knökafullt” var det stundom, men hjälps man åt så funkar även detta, för alla som är här idag vill ju titta riktigt nära på mönster och på garnkvalité. Kristina berättar att hon har haft öppet hus nästan lika länge sen -89 och idag bjuder hon på hembakt med kanelbullar och en kaka. Bjuder på detta på ett handmålat fat, för visst ser ni vad motivet är.

Tack för gofika och ett trevligt bemötande o visst fanns det nåt som passade till mig, kommer att bli spännande att pröva mitt köp nere på vävlokalen i byn.

Vi i Vittsjö har öppet varje torsdag från halvfyra, välkomna in på en titt. Finns plats för flera vävintresserade.

Top