Den nästan 120 år gamla klubben är i hög grad aktiv

VITTSJÖ. Föreningen som föddes redan i mars 1901 lever vidare med stor aktivitet.

Varje tisdags o torsdagskväll bjuder Vittsjö skytteförening in medlemmar för träning med luftgevär eller luftpistol. Klubben har idag fem duktiga ledare som är ansvariga och delar med sig av sina egna erfarenheter inom sporten.

Bröderna Johan och Leo Larsson provar att skjuta luftpistol

Banan i lokalen i norra delen av Vittsjö är modernt utrustad. Här finns elektroniska tavlor som direkt visar var på tavlan skytten träffade. Carina Olsson berättar vidare att varje skjutning dokumenteras på dator så att skytten vid nästa tillfälle kan se hur hen ligger till. 

Roligt att notera är att vi bara under våren kan räkna in ett 10-tal nya ungdomar, jämnt fördelade mellan pojkar och flickor.

Jonny Dolkov och Carina Olsson berättar att klubben just nu har cirka 80 medlemmar. Inom sporten bedriver man verksamhet förutom med luftgevär inomhus även luftgevär utomhus vid banan i Lehult. Då handlar det om kraftigare gevär och sporten bedrivs förutom av banskytte även som fältskytte. Vid banan bedrivs även skjutning på såväl 200 som 300 meter. Klubben har även kpistskyttar som placerat sig väl vid tävlingar. Även den nostalgiska delen finns på listan, klubben har ett antal så kallade ”svartkrutsskyttar” som bedriver sin sport både med pistol och gevär.

Mot bakgrund av att man för närvarande endast har tre banor vid inomhusskyttet uppstår lätt köer. Enligt Jonny Dolkov finns planer på att utöka antalet till i sju banor. Det är det ekonomiska som måste lösas först, men vi hoppas på en lösning.

Jonny berättar att visst så kallat ”närvarobidrag” utgår från kommunen, men det handlar naturligtvis inte om något större belopp.

Carina Olsson, Johan och Leo Larsson, Jonny Dolkov visar klubbens fina vandringspris

För att sporra till fortsatt träning och framtida tävlingar i sporten har klubben ett flertal priser. Ett är ”Flitpriset” som talar för sig själv, ett annat är ”Uppstickar-priset” som tilldelas den skytt som genom envis träning snabbt når fina resultat. Överst bland klubbens fina priser finns ”Vandringspriset”. Priset är svårt att erövra och har över tiden vandrat mellan flera skyttar. Jag noterade att Carina Olssons namn finns på två av namnskyltarna.

Roligt att notera är att då vi börjar skjutningarna ute vid banan i Lehult så har i flera fall även intresset för skjutning väckts även hos ungdomarnas föräldrar.

 

Top