”Hela kyrkan sjunger” i Emmaljunga Församlingshem

EMMALJUNGA. Klockorna i kampanilen klämtar klockan 19.00. Det är fortfarande inte helt mörkt ute. Inne i Emmaljunga församlingshem är det ljust och varmt.

Stefan Dahlström inleder ”hela kyrkan sjunger” med att berätta om att kvällen har ett tema, men vilket det är får vi inte veta ännu. Kvällens lotteri- och kaffeserverings behållning går till de människor som har mindre än oss.

En del av kören

Kören började sjunga ”Jesus för världen givit sitt liv” och därmed var kvällens tema avslöjat, nämligen psalmens författare Lina Sandell. 
Jag blev så glad, för det förde mig osökt tillbaka till min lågstadietid på 1950-talet. 
Hon var den första psalmförfattaren som jag kom i kontakt med som 7-åring.

Lina Sandell föddes 1832 i Småland som dotter till kyrkoherden och prosten Jonas Sandell. Hela familjen var gudfruktig och starkt engagerad i den inomkyrkliga väckelserörelsen. Lina hade en speciell relation till sin far som tidigt såg hennes konstnärliga begåvning i att skriva. Då han drunknade 1858 innebar det en stor förlust för henne, både ur ekonomisk och social synpunkt. 1861 flyttade Lina till Stockholm, där fosterlandsstiftelsen inrättat en tjänst åt henne. Där anmodades hon att författa andliga sånger, väckelseskrifter, barntidskrifter och levnadsteckningar.

Av hennes hundratals mest uppskattade psalmer kan nämnas ”Blott en dag”, ”Bred dina vida vingar”, ”Tryggare kan ingen vara” och ”Jag är en gäst och främling”.
Lina Sandell avslutade sina dagar 1903, trygg i Gud hela livet, trots all motgång.

Mats Lunnergård fortsatte leda kören i Lina Sandells tecken och vi åhörare fick önska psalmer ur hennes rika repertoar. Våren är på gång visade oss och sjöng Nilla Persson med sin farmor Karin Persson.

"Sov du lilla videung" Av Nilla och Karin

En körmedlem, Malin, valde att sjunga en mycket avhållen sång, ”Halleluja”. Så vackert!

Malin med "Halleluja”

Dags för pratpaus med Karin Blanks goda fika och med ett lotteri som inbringade c:a 3000 kronor.
Så avslutade Stefan Dahlström kvällen med uppbyggande ord och bön. Tron är kopplad till vårt liv och utan tro är det inget värt.

 

Top