DM i Skogskörning med häst

BJÄRNUM. Årets upplaga i tävlingen var nog den blötaste på många år. Regnet bara öste ner och det var många färgklickar som syntes bland dyngsura träd och blåbärsris.

Både hästar, kuskar och medhjälpare fick vara noga med var man placerade fötterna/hovarna för att inte glatta i det blöta, geggiga underlaget.

Tävlingen börjar alltid med bangenomgång där förarna kan böja planera sin körning genom de olika momenten. Som i de flesta tävlingar finns det allmänna bestämmelser för att få delta i tävlingen och några av dessa är bla, hästens ålder-minst 4 år gammal, välskött, bra hovvård, det ska finnas hästägarförsäkran och hästpass, kusk och medhjälpare ska minst fylla 16 år det år tävlingen genomförs, kusken ska ha lämplig klädsel, skyddsskor, hjälm, sax eller krok, (piska ej tillåtet), Ingen doping är tillåtet!

I årets tävling fanns det 5 olika stationer att passera: 1 – Funktionskontroll före start 2 – Körning med släplass 3 – Körning med uppburen last och halter 4 – Lunnabänk 5 – Manöver av helstock.

Det blev en hel del väntande för ekipagen mellan de olika stationerna och hästarna var rätt blöta med det flöt på bra med hela tävlingen.

Det var 9 st startande och den som vann var Thomas Carlsson från Halland med hästen Rabby av Flöjgård, med 115p. Stort grattis till er!

För den som ville kunde man gå in på museet och värma sig, där personal från Bjärnums Hembygdsförening serverade ärtsoppa, smörgås och kaffe.

Källa: Häftet med tävlingsregler för skogskörning med häst skänkt av Bengt Svensson

Top